Президентът на Украйна Володимир Зеленски е върнал гражданството на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Това става ясно от указ, публикуван на сайта на държавния глава.

Вчера интернет изданието "Страна.ua", позовавайки се на източник, написа, че Саакашвили може да се върне в Украйна на 31 май. Според източника той възнамерявал да мобилизира работата на партията "Движение на новите сили" преди парламентарните избори.

Миналата седмица самият Саакашвили коментира, че не се интересува от заемането на длъжности в Украйна. По думите му той ще се върне в Украйна, защото несправедливо я е напуснал.

Михаил Саакашвили си поиска грузинското гражданство

Михаил Саакашвили си поиска грузинското гражданство

Бившият грузински президент иска да участва в политическия живот на страната

Той също така заяви, че му е домъчняло за "приятели и близки" и смята Украйна за свой втори дом.

След указа на Зеленски, Саакашвили му благодари във "Фейсбук".

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., където срещу него бяха възбудени няколко наказателни дела, по някои от които той беше задочно осъден на лишаване от свобода. През 2015 г. Саакашвили влезе в украинската политика, получавайки поста на губернатор на Одеска област.

Саакашвили настоя ЕС да наложи санкции на Порошенко и приближените му

Саакашвили настоя ЕС да наложи санкции на Порошенко и приближените му

Нарушили човешките му права

През 2016 година обаче тогавашният президент Петро Порошенко уволни Саакашвили, изтъквайки, че той не само не е изпълнил обещанията си за развитие на областта, но и значително е влошил икономическите резултати на Одеска област. През 2017 г. Порошенко лиши Саакашвили от украинското му гражданство. По-късно бившият президент на Грузия подаде жалба в украински съд, но досега тя не е разглеждана.

След президентските избори в Украйна, спечелени от Зеленски, Саакашвили обяви намерението си да се върне в страната. В същото време държавната гранична служба на Украйна заяви, че няма законово основание за влизането му в страната. По-рано Зеленски обеща да предостави гражданство на всеки, който е готов да "изгради нова, силна и успешна Украйна".

Миналата година украинските власти изгониха Саакашвили в Полша, от чиято територия той по-рано незаконно влезе в Украйна, пробивайки кордоните на граничарите и полицаите. Граничната служба на Украйна забрани на Саакашвили да влиза в страната до 2021 г.

Украйна забрани на Саакашвили да влиза в страната до 2021 г.

Украйна забрани на Саакашвили да влиза в страната до 2021 г.

Защитата счита това решение за незаконно