Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили поиска да му върнат грузинското гражданство, за да може да участва в политическия живот на страната, съобщи РИА Новости.

"Маргвелашвили (президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили - б.р.) е абсолютен страхливец, защото той ми отне грузинското гражданство. Ако той има елементарно мъжество, ако в него е останала капка човещина, нека ми върне грузинското гражданство. Пуснете ме в Грузия и ще ви покажа от кого се бои правителство и кой ще изплаши народа", заяви Саакашвили в ефира на телевизия "Рустави 2".

Украйна забрани на Саакашвили да влиза в страната до 2021 г.

Украйна забрани на Саакашвили да влиза в страната до 2021 г.

Защитата счита това решение за незаконно

Саакашвили убеждава, че в нарушение са го лишили от гражданство.

В администрацията на държавния глава на Грузия определиха думите на бившия президент като неадекватни, отбелязвайки, че Саакашвили за последните години за пръв път изявява желание да му върнат паспорта и то с "оскърбително заявление".

"Саакашвили прекрасно знае, че президентът Маргвелашвили не е отнемал грузинското му гражданство. Той абсолютно съзнателно, лично се отказа от грузинското си гражданство, приемайки украинско. През цялото това време той нито веднъж не поиска възобновяване на гражданството", заяви началникът на администрацията Георгий Абашишвили.

Саакашвили се лиши от грузинско гражданство през май 2015 г. след като получи украински паспорт. Според предишните правила при получаване на паспорт от друга страна, човекът се лишава от грузинско гражданство. При това той може да се обърне към президента с молба за получаване на двойно гражданство като изключение.

През март 2018 г. парламентът на Грузия одобри поправки в конституцията, които разрешават двойно гражданство без лишаване от грузинското.