Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не уточни дали ще върне грузинското гражданство на бившия държавен глава Михаил Саакашвили, ако той поиска това, като вместо това тя го посъветва да определи коя е родината му.

След като получи украински паспорт през 2015 г., Саакашвили беше лишен от грузинското си гражданство. За да го получи или възстанови, политикът трябва да се обърне към президента Саломе Зурабишвили. Самият той обяви, че ще върне гражданството си по съдебен ред. По-рано Зурабишвили даде отрицателен отговор на въпроса дали ще даде на Саакашвили грузинско гражданство.

Саакашвили с шанс да стане премиер на Грузия

Саакашвили с шанс да стане премиер на Грузия

Грузинската опозиционна партия и бивша управляваща партия Обединено национално движение реши да номинира своя лидер за поста

По-рано Саакашвили заяви, че се връща от Украйна в Грузия. Бившият държавен глава призна, че по време на неговото президентство са допуснати много грешки, но сега той бил натрупал достатъчно опит, за да "служи адекватно на страната си". Редица представители на грузинските власти оцениха негативно изявлението на Саакашвили, като министърът на правосъдието Тея Цулукиани обеща, че ще бъде задържан незабавно на границата при опит за влизане в страната.

"В коя родина се връща, това ли е неговата родина? Той нарича своя родина и Украйна. Затова първо трябва да се определи и след това да си подава заявление. Нека попита, след което ще видим. Не отговарям на хипотетични въпроси. Той не е кандидатствал и изглежда, че няма да го направя. Мисля, че той спекулира повече, но това е негово лично решение. Какъв ще бъде резултатът, ще видим", каза Зурабишвили в интервю за телевизия "Рустави 2".

Саакашвили констатира: В Украйна няма държава

Саакашвили констатира: В Украйна няма държава

Държавата била заместена от чиновниците