Михаил Саакашвили, който е бивш губернатор на Одеска област и експрезидент на Грузия, има шанс да стане премиер на Грузия, предаде "Интерфакс".

Грузинската опозиционна партия и бивша управляваща партия Обединено национално движение реши да номинира своя лидер за поста.

Саакашвили ще обяви по-късно решението си да се върне в Грузия.

Грузински съд осъди Саакашвили задочно по няколко криминални обвинения. Той е в списъка за издирване на страната.

Саакашвили констатира: В Украйна няма държава

Саакашвили констатира: В Украйна няма държава

Държавата била заместена от чиновниците

По време на среща с журналисти на 28 август грузинският министър на правосъдието Теа Цулукиани обеща да задържа Саакашвили и да му даде индивидуална килия в затвора, ако той се върне в родината си.

Парламентът на Грузия прие в края на юни поправки в конституцията за реформиране на изборния кодекс преди вота.

Прагът за влизане в парламента ще бъде 1%, докато партия ще трябва да събере най-малко 40% от гласовете, за да формира правителство.

Опозиционни партии организираха масови демонстрации с искане властите да проведат парламентарните избори при пълна пропорционална избирателна система. Те се оплакват, че в момента избирателната система облагодетелства управляващата партия "Грузинска мечта", която спечели 77% от местата на изборите през 2016 г., въпреки че получи само 49% от гласовете на избирателите.

Президентът на Грузия Саломе Зурабичвили издаде указ в края на август, като насрочи следващите парламентарни избори в републиката за 31 октомври.

Грузия прие конституционни поправки преди изборите

Грузия прие конституционни поправки преди изборите

Прагът за влизане в парламента ще бъде 1%

На 4 септември грузинската централна избирателна комисия съобщи за приключване на процеса на регистрация на политическите партии, които изразиха желание да участват в парламентарните избори. Регистрирани са общо 66 партии.