Парламентът на Грузия прие поправки в конституцията за реформиране на изборния кодекс преди парламентарните избори през октомври, информира АФП.

Опозиционни партии организираха масови демонстрации с искане властите да проведат парламентарните избори при пълна пропорционална избирателна система. Те се оплакват, че в момента избирателната система облагодетелства управляващата партия "Грузинска мечта", която спечели 77% от местата на изборите през 2016 г., въпреки че получи само 49% от гласовете на избирателите.

Нови опозиционни протести в Грузия

Нови опозиционни протести в Грузия

Утре недоволните ще блокират парламента

Парламентът гласуваха със 117 срещу трима в полза на промените, които драматично ще увеличат броя на депутатите, избирани от листите на партиите. Прагът за влизане в парламента ще бъде 1%, докато партия ще трябва да събере най-малко 40% от гласовете, за да формира правителство.

"След приемането на конституционните промени, нашата приоритетна цел е провеждане на демократични и прозрачни избори", каза премиерът на държавата Гиорги Гахария пред журналисти.

Протестиращи блокират сгради на институции в Грузия

Протестиращи блокират сгради на институции в Грузия

След седмици на протести

През юни 2019 г. все по-непопулярният лидер на "Грузинска мечта" Бидзина Иванишвили обяви изборни реформи в съответствие с исканията на опозицията и в опит да успокои антиправителствените протестиращи. Но три месеца по-късно Иванишвили даде ход назад, с което си навлече гнева на западни лидери и предизвика политическа криза, при която хиляди грузинци излязоха да протестират.

През март управляващата партия сключи споразумение с опозиционни партии по време на преговори, проведени с посредничеството на посланиците на САЩ и ЕС.

"Грузинска мечта" е на власт от 2012 г.

Десетки хиляди протестират в Грузия с искане за предсрочни избори

Десетки хиляди протестират в Грузия с искане за предсрочни избори

Заради провалена избирателна реформа