Близо 20 000 души се събраха в центъра на грузинската столица Тбилиси, за да протестират срещу правителството и да поискат предсрочни парламентарни избори, съобщава "Ройтерс"

Протестът се провежда дни, след като парламентът не успя да осъществи планирана избирателна реформа - преминаване към пълно пропорционално представителство от сегашната смесена система.

Понастоящем почти половината депутати в парламента се избират не по партийна листа, а в едномандатни избирателни райони.

Снимка 453175

Източник: EPA/БГНЕС

За да бъдат приети конституционните изменения на изборните промени обаче не достигнаха 12 гласа, тъй като някои депутати от управляващата партия "Грузинска мечта" се уплашиха, че пропорционалното гласуване ще им струва местата в парламента, поради което се противопоставиха на предложението.

То трябваше да влезе в сила през 2024 г., но опозицията поиска това да се случи до изборите през октомври догодина с вотива, че системата несправедливо подкрепя "Грузинска мечта", която управлява от 2012 г.

Парламентарна асамблея на Съвета на Европа и посолството на САЩ заявиха, че са разочаровани от резултата от гласуването и призоваха законодателите да намерят начин, за да одобрят мярката.

Снимка 453174

Източник: EPA/БГНЕС