Руският опозиционер Алексей Навални обяви, че прекратява гладната си стачка след 24 дни отказ от храна в затвора, съобщава БиБиСи.

Часове по-рано частните му лекари са го призовавали да приема храна, за да запази живота и здравето си.

Навални започна да отказва храна на 31 март, за по-добра медицинска помощ. Той каза, че два пъти е бил посещаван от лекари и "предвид напредъка и обстоятелствата прекратявам гладната си стачка".

Процесът ще бъде постепенен, добави той.

"Благодарение на огромната подкрепа на добрите хора в цялата страна и по света постигнахме огромен напредък", каза Навални в своето послание.

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Натиск от Запада над Кремъл

Лекарите му предупредиха през уикенда, че може да умре "всеки момент". Навални се оплака от изтръпване и болки в гърба и заяви, че не е бил лекуван правилно от затворническите лекари.

Гладните стачки като тази, която проведе Навални, са традиция, датираща още от времето на царските затвори, написа "Вашингтон пост". Смята се, че руските революционери са имали водеща роля в превръщането на тази форма на протест в традиция.

44-годишният Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва в средата на януари по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Той бе изпратен в наказателна колония през февруари за повече от две години и половина, след като съд постанови, че е нарушил условна присъда, въпреки че е в кома. Русия отхвърли решение на Европейския съд по правата на човека, че той трябва да бъде освободен, тъй като животът му е изложен на риск.

Хиляди поддръжници на Навални излязоха по улиците на руските градове в сряда и над 1700 бяха арестувани.

Властите не дадоха разрешение за провеждането на протестите, а сред арестуваните бяха адвокатката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол и прессекретарката на Навални Кира Ярмиш.

Поддръжниците на Навални се страхуват, че Путин го иска мъртъв

Поддръжниците на Навални се страхуват, че Путин го иска мъртъв

Олег Сенцов: Властите не искат Навални да умре