Алексей Навални гладува, но все още има черен хумор. Три седмици след гладна стачка в затвора, опозиционният политик се определи като "скелет", залитащ около килията си с толкова хлътнали очи и опъната кожа, че би уплашил всяко дете да се изяде закуската, пише БиБиСи.

Но поддръжниците му не се смеят.

Те предупреждават, че животът на Навални "виси на косъм", тъй като резултатите от кръвните тестове показаха, че нивата на калий са опасно високи.

Най-големият критик на Владимир Путин бе задържан в момента, в който се завърна в Русия през януари след лечение от отравяне с нервно-паралитични агенти в Сибир миналото лято. След това той бе вкаран в затвора за нарушаване на условията на съдебна присъда, широко осъждана като политически мотивирана.

Тъй като той се ангажира да продължи протест в затвора, Кремъл отхвърли международните изявления за безпокойство като "неприемливи".

Сега отказва дори да коментира "тази ситуация, този осъден", поставяйки началото на опасна битка на волята.

Очевидно в лошо състояние

"Този ​​уикенд беше доста зле, няма да лъжа", написа Навални в последния си пост в "Инстаграм", предаден чрез адвокатите, описвайки как е преместен в болница на затвора, след като здравето му се влоши.

Адвокат, който тогава бе допуснат да го види, накратко каза, че е "наистина слаб и очевидно в лошо състояние", макар че все още може да ходи.

Лекарят Александър Полупан също коментира пред БиБиСи, че резултатите от последните тестове на Навални, ако са точни, са "животозастрашаващи" и той се нуждае от незабавно лечение.

Навални поиска лекар, на когото може да се довери, а не лекар от затвора, след като преди няколко седмици изпита остра болка в гърба и изтръпване на крайниците. Затворническата служба отказа, което го накара да започне гладната си стачка.

Търсене на внимание или изтезание?

Прокремълските гласове отхвърлят протеста като търсене на внимание. Един блогър твърди, че призивите на западните правителства са част от "антируска информационна кампания" на "кукловодите" на Навални, а журналистът Дмитрий Стешин пише в "Туитър", че "без внимание Алексей ще изсъхне като цвете без вода".

"Всеки, който предполага, че това е някакъв PR, надявам се никога да не се наложи да изпита това, което Алексей Навални преживя миналия август и това, което аз преживях два пъти", коментира опозиционният активист Владимир Кара-Мурза.

Той приравнява отричането на подходяща медицинска помощ с опита за отравяне на Алексей Навални с Новичок миналата година и собственото си почти фатално отравяне преди това.

И двамата мъже изпаднаха в кома, и двамата прекараха месеци във възстановяване.

"Това е продължение на старата и ужасяваща традиция на изтезания на политически затворници в СССР и сега Русия", смята Кара-Мурза. "Тези хора нямат граници."

"Финална конфронтация, която може да убие Навални"

За някои ситуацията изглежда лична.

Навални отлетя обратно за Русия през януари, след като публично обвини президента Владимир Путин, че се опитва да го убие. Той игнорира всички предупреждения да стои настрана и извън политиката и бе незабавно арестуван на летището.

"Мисля, че е важно Путин да демонстрира, че наказва Навални", коментира Николай Петров от "Чатъм Хаус", предполагайки, че завръщането на Навални след като оцеля от атаката с Новичок е унизително за руския президент.

"Ако сте лидер на банда, не можете да позволите на никого да ви предизвика, без да бъдете наказани и то по начин, който е урок за всички останали", допълва Петров.

Той вижда противопоставянето на лечението на Навални в затвора като опасна игра на политическа игра на ръба.

"Те няма да му позволят да празнува победа", предупреждава Петров. "Това лесно може да завърши със смъртта на Навални."

"Те не искат той да умре"

Украинският режисьор Олег Сенцов казва, че Навални ще се чувства ужасно - "постоянно уморен, слаб и болен" със "световъртежи и без сила да стои".

Сенцов прекара пет месеца в гладна стачка в руски затвор, като първите седмици не приемаше нищо друго освен вода като Навални. В крайна сметка той бе освободен след международна кампания от онези, които гледаха на обвинението му като на политическо.

Режисьорът се отказа от протеста си, когато състоянието му стана критично и затворът заплашил, че ще го нахрани насила, като му вкара сонда през носа.

"Опитаха всичко от първия ден, за да ме накарат да прекратя гладната стачка. Всеки ден имаше заплахи, убеждаване", казва Сенцов в телефонен разговор от Украйна.

Навални вече съобщи за същото.

"Персоналът на затвора се страхуваше от смъртта ми дори повече от защитниците по правата на човека. Те се тревожеха за мен, все едно са собствените ми родители", разказва Сенцов, допълвайки, че са се отнасяли с него "като с кристална ваза", за която се страхуват да не се счупи.

"Повярвайте ми, те ще се притесняват за Алексей. Те не искат той да умре. Със сигурност. Това би било скандал."

Няма намек за компромис от Кремъл

Но политическите изчисления този път може да са различни.

Тъй като арестът на Алексей Навални предизвика масови протести през януари, ключови членове на екипа му са изправени пред наказателни обвинения, а някои са избягали в чужбина.

Прокуратурата призова фондацията му за борба с корупцията и политическите офиси в цялата страна да бъдат забранени като "екстремистки", създавайки големи проблеми за всеки, свързан с тях.

Сега властите започнаха да събират съюзниците му в регионите преди новите протести в сряда вечерта, часове след като президентът Путин направи годишното си обръщение към нацията.

Кремъл не показва и намек за компромис. И докато намесата на западните политици помогна да се разсеят миналите кризи, включително с Олег Сенцов, отношенията напоследък се потъват, оставяйки им малко лостове.

"Кремъл вече не се интересува от репутацията си в света", коментира Владимир Кара-Мурза, цитирайки анексията на Крим през 2014 г. като доказателство.

Въпреки това обаждането на германския канцлер Меркел наистина докара Навални до Берлин миналия август за спешно лечение след отравянето му.

"От решаващо значение днес е, че лидерите на западните демокрации се обаждат директно на Путин и му казват, че това е линия, която той не може да премине", настоява Кара-Мурза и че "не може да позволи на Навални да умре".

"Времето изтича."

Смелото лице на Навални

В последното си кратко изявление затворническата служба казва, че Алексей Навални се преглежда всеки ден и състоянието му е "задоволително".

Адвокатът му настоява, че единственото лечение, което е претърпял, е еднократно вливане. Сестрите не успяват да намерят вена за втори път, оставяйки ръката му покрита със синини.

Но Навални завърши публикацията си в "Инстаграм" със смях за притесненията на поддръжниците си за високите нива на калий в кръвните му тестове.

"Няма да се отървете от мен толкова лесно", шегува се той. "След Новичок, калият не е нещо, за което да се притеснявате."

Адвокат: Навални е много слаб

Адвокат: Навални е много слаб

Трудно му е да говори и да стои