Полицията арестува близо 1500 души в сряда по време на демонстрациите в цяла Русия, призоваващи за освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални, предаде АП. Властите не дадоха разрешение за провеждането на протестите и много от арестуваните бяха отведени още преди началото им. Сред тях бяха адвокатката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол и прессекретарката на Алексей Навални Кира Ярмиш.

Снимка 528123

Източник: EPA/БГНЕС

Групата OVD-Info, която следи за политически арести и предоставя правни съвети, заяви, че най-малко 1496 души са били арестувани в 82 града - близо 600 само в Санкт Петербург.

Най-големият от протестите се проведе в Москва, където по официални данни се събраха най-малко 6000 души. Но акции се проведоха и извън страната, включително и от руската общност у нас. Според организаторите, включили са се 60 000 души. В Москва се появи и съпругата на Навални Юлия.

6000 поддръжници на Навални събра протестът в Москва, над 400 задържани само в Русия

6000 поддръжници на Навални събра протестът в Москва, над 400 задържани само в Русия

Проявата не е разрешена от властите и те се заканиха да вземат мерки

Вкараният в затвора руски опозиционер Алексей Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, е "много слаб" и не получава лекарска грижа в болницата за осъдени. Това съобщи вчера адвокат на опозиционера.

"Той е много слаб. Трудно му е да говори и да стои", каза Олга Михайлова пред журналисти и добави, че не е получил лекарска грижа. Тя призова Навални да бъде прехвърлен в болница в Москва.

Снимка 528122

Източник: БГНЕС

Лекарски екип не получи достъп до опозиционера.

44-годишният Навални започна гладна стачка на 31 март и през уикенда неговият екип предупреди, че здравето му се е влошило и може да умре "всеки момент".

Руската затворническа служба, която многократно попречи на лекари на Навални да го посетят, в понеделник го премести в болница за затворници във Владимировска област, на 100 километра източно от Москва.

В неделя съюзници на опозиционера обявиха планове за организиране на най-големите демонстрации в съвременната история на Русия, които ще се проведат в сряда.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Днес в Москва се провеждат протести в подкрепа на Навални

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.