Лекарски екип не получи достъп до руския опозиционер Алексей Навални, който е настанен в болница за затворници. В екипа е бил и личният лекар на Навални, информира АФП.

44-годишният Навални започна гладна стачка на 31 март и през уикенда неговият екип предупреди, че здравето му се е влошило и може да умре "всеки момент".

Кремъл не обръща внимание на заплахите на САЩ за последици в случай на смърт на Навални

Кремъл не обръща внимание на заплахите на САЩ за последици в случай на смърт на Навални

Песков: Путин не следи здравословното състояние на затворници, той се подготвя за послание до Федералното събрание

Руската затворническа служба, която многократно попречи на лекари на Навални да го посетят, в понеделник го премести в болница за затворници във Владимировска област, на 100 километра източно от Москва.

Екип от лекари, сред тях и личният лекар на опозиционера Анастасия Василева, направи няколко безуспешни опита да го посети.

Тази сутрин на екипа още един път не е било позволено да го посети, но на лекарите им е заявено да опитат по-късно днес.

"Това е изключително неуважително към хора, които са дошли да изпълнят хуманното си задължение, медицинското си задължение да помогнат на пациент", коментира Василева пред АФП до колонията.

"Не говорим само за здраве и живот", подчерта тя.

Съюзник на Навални: Няма надежда за добри новини за здравето му

Съюзник на Навални: Няма надежда за добри новини за здравето му

Любов Собол заяви, че съюзниците на Навални се надяват да получат информация

Журналист на осведомителната агенция съобщи, че адвокатите на Навални са пристигнали в наказателната колония и им е било позволено да влязат.

В неделя съюзници на опозиционера обявиха планове за организиране на най-големите демонстрации в съвременната история на Русия, които ще се проведат в сряда.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.