Съюзник на Алексей Навални коментира, че няма надежда за получаване на добри новини за здравето на руския опозиционер, който обяви гладна стачка преди няколко седмици, информира "Ройтерс".

Пред радио "Ехото на Москва" Любов Собол заяви, че съюзниците на Навални се надяват да получат информация за здравето му до края на днешния ден.

Организират масови протести в подкрепа на Навални

Организират масови протести в подкрепа на Навални

В сряда руският президент Владимир Путин ще произнесе реч пред нацията

Вчера съюзници на опозиционера обявиха планове за организиране на най-големите демонстрации в съвременната история на Русия, които ще се проведат в сряда.

Вашингтон предупреди Русия, че ще плати цена, ако опозиционерът почине в затвора.

Преди дни бе съобщено, че Навални може да почине всеки момент.

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че блокът ще държи Русия "отговорна" за здравето на Навални, информира АФП.

"Ние ще държим отговорни руските власти за ситуацията около здравето на господин Навални", каза той преди виртуална среща на външните министри на държавите членки, на която по думите му също ще обсъдят "много опасната" ситуация с разполагане на руски войници до границата с Украйна.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

В съобщение в "Инстаграм" Навални пише, че има замаяност, но може да ходи