Руският опозиционер Алексей Навални съобщи, че затворническите власти го заплашват с усмирителна риза, за да го принудят да се храни, ако не се откаже от гладната стачка заради влошаващото му се здравословно състояние, информира "Ройтерс".

В края на март 44-годишният Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказ да получи достъп до лекар.

Навални се зарече да съди руския затвор, отказали му достъп до Корана

Навални се зарече да съди руския затвор, отказали му достъп до Корана

Иска да се самоусъвършенства в затвора

Затворническите власти уверяват, че са му предложили лечение, но той е отказал и настоява да бъде прегледан от лекар, избран от него извън колонията. Молбата му е отхвърляна.

В съобщение в "Инстаграм" Навални пише, че има замаяност, но може да ходи.

"Имаше една жена полковник до мен тази сутрин, която каза: вашите кръвни тестове показват сериозно влошаване на здравето ви и има риск. Ако не се откажете от гладната стачка, готови сме веднага да започнем да ви храним принудително", написа той.

"Тя продължи да ми разказва за насладите от насилственото хранене. Усмирителна риза или други радости", отбеляза Навални с ирония.

Затворът в Русия плаши да храни насила провеждащия гладна стачка Навални

Затворът в Русия плаши да храни насила провеждащия гладна стачка Навални

Навални е отслабнал с 15 килограма

Навални е затворен в колония на около 100 километра от Москва. ИК-2 е известна със стриктните правила и изолирането на затворниците от външния свят. Нетаняху сравни наказателната колония с "концентрационен лагер".

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Германия обвини Русия в "целенасочено изтезание" на Навални

Германия обвини Русия в "целенасочено изтезание" на Навални

Германски депутати настояват да се проведе разследване на европейско ниво

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.