Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обяви, че съди служители на затвора за това, че му отказват достъп до мюсюлманската свещена книга Корана в наказателната му колония край Москва, информира "Франс прес".

Навални, който излежава присъда от две години и половина години по стари обвинения за присвояване, беше хвърлен в затвора през февруари, след като се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван след отравяне с бойно отровно вещество.

Затворът в Русия плаши да храни насила провеждащия гладна стачка Навални

Затворът в Русия плаши да храни насила провеждащия гладна стачка Навални

Навални е отслабнал с 15 килограма

Най-известната руска опозиционна фигура обяви гладна стачка преди две седмици, за да поиска адекватно медицинско лечение, а сподвижниците му заявиха вчера, че властите са заплашили, че ще го хранят насила.

Навални каза, че предприема съдебни действия срещу затворническите власти, защото "те няма да ми дадат моя Коран. И това е вбесяващо".

"Когато бях вкаран в затвора, направих списък с начините, по които исках да се самоусъвършенствам, които ще се опитам да завърша в затвора. Една от точките беше дълбокото изучаване и разбиране на Корана", написа той.

Германия обвини Русия в "целенасочено изтезание" на Навални

Германия обвини Русия в "целенасочено изтезание" на Навални

Германски депутати настояват да се проведе разследване на европейско ниво

"Книгите са нашето всичко и ако трябва да съдиш за правото на четене, аз ще съдя", подчерта той.

44-годишният Навални беше подложен на критики в началото на политическата си кариера заради направени националистически коментари и подигравки с имигранти в Русия от мюсюлмански страни в Централна Азия.

Вчера много мюсюлмани по света започнаха Рамадан, след като религиозните лидери потвърдиха, че месецът на поста ще започне във вторник.

В публикацията си в "Инстаграм" Навални отбеляза, че е чел Корана и преди, но не е интернализирал основните му принципи.

САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

Задържаният кремълски критик губи чувствителност в краката и ръцете

"Разбрах, че моето развитие като християнин изисква и изучаване на Корана", пише той.

Адвокатите и сподвижниците на Навални настояват той да бъде преместен в обикновена болница. Кремъл отвърна, че Навални няма право на специално отношение.

Навални е трън в очите на Кремъл от десетилетие, като разследва корупцията по високите етажи на властта в Русия и води големи протести в цялата страна.

"Амнести": Москва може би бавно убива Навални

"Амнести": Москва може би бавно убива Навални

Условията в наказателната колония граничат с изтезания