Персоналът на руския затвор, в който е хвърлен провеждащия гладна стачка критик на Кремъл Алексей Навални, заплашва да го храни насила, съобщиха негови сподвижници, като предупредиха, че е отслабнал с 15 кг, откакто пристигна в затвора миналия месец, информира "Ройтерс".

44-годишният Навални, виден опонент на руския президент Владимир Путин, обяви гладна стачка в края на март в знак на протест срещу отказа на властите в затвора да го лекуват подходящо за остра болка в гърба и крака.

Германия обвини Русия в "целенасочено изтезание" на Навални

Германия обвини Русия в "целенасочено изтезание" на Навални

Германски депутати настояват да се проведе разследване на европейско ниво

Те твърдят, че са му предложили подходящо лечение, но той го е отказал, настоявайки, че иска да бъде лекуван от избран от него лекар извън затвора, която молба те отказаха да изпълнят.

Навални, за когото Западът казва, че е бил погрешно хвърлен в затвора и трябва да бъде освободен, беше преместен в затворническа клиника по-рано този месец, след като се оплака от висока температура и тежка кашлица.

Днес неговият профил в "Туитър", който сподвижниците му използват, за да предоставят актуализации въз основа на информация от адвокатите му, които редовно го посещават, съобщи, че е бил изписан от лечебното заведение на затвора.

САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

Задържаният кремълски критик губи чувствителност в краката и ръцете

"Предвид тежестта на гладната стачка, администрацията на затвора ежедневно заплашва да започне насилствено хранене", се казва в профила.

Теглото на Навални е спаднало до 77 кг, което е понижение от 15 кг откакто пристигна в затвора, намиращ се на 100 километра източно от Москва, уточниха неговите сподвижници.

Навални вече беше загубил 8 кг в затвора преди да започне гладната си стачка, казаха неговите приближени на 1 април, нещо, за което те обвиниха надзирателите, които умишлено го лишават от сън.

"Амнести": Москва може би бавно убива Навални

"Амнести": Москва може би бавно убива Навални

Условията в наказателната колония граничат с изтезания

Затворническите власти отричат ​​да го лишават от сън, а преди това са заявявали, че състоянието на Навални било задоволително и че му е било осигурено цялото необходимо лечение.

Сподвижниците на Навални искат външен лекар по негов избор да може да провери състоянието му.

Профилът му в "Туитър" написа днес, че все още не е допуснат лекар да го види. Допълва се, че пулсът му е бил средно 106 удара в минута, което е по-високо от нормалното. Кръвното му налягане е било 94/76, уточнява се в профила.

Навални се завърна в Русия през януари, след като се възстанови от отравяне с бойно отровно вещество. Той беше хвърлен в затвора за две години и половина през февруари по обвинения, които по думите му са изфабрикувани. Русия заяви, че все още не била видяла доказателства, че е бил отровен.

Адвокат на Навални съобщи, че опозиционерът е сериозно болен

Адвокат на Навални съобщи, че опозиционерът е сериозно болен

Навални е в доста лошо състояние