Адвокат на Алексей Навални потвърди, че руският опозиционен лидер е "сериозно болен" след появата на информация, че е прехвърлен в лазарета към наказателната колония с респираторно заболяване. Навални също е тестван за коронавирус, информира "Гардиън".

Критикът на Кремъл съобщи вчера, че кашля и има температура от 38,1 градуса по Целзий. Няколко затворници са лекувани от туберкулоза, обяви Навални. Часове по-късно вестник "Известия" писа, че опозиционерът е преместен в лазарета, където е тестван за коронавирус и други заболявания.

Адвокат на Навални обяви, че член на адвокатския екип се е видял с руския опозиционер във вторник и той е бил в "доста лошо състояние". Миналата седмица Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказ да получи достъп до лекар.

"Той изгуби много килограми, освен това има силна кашлица и температура от 38,1 градуса по Целзий", разкри адвокат Олга Михайлова пред радио Эхо Москвы. "Този човек е сериозно болен. Скандално е, че ИК-2 (колонията) го докара до това състояние", продължи адвокатът.

Няма официално потвърждение, че Навални е лекуван.

Колонията е известна със стриктните правила и изолирането на затворниците от външния свят. Нетаняху сравни наказателната колония с "концентрационен лагер".

Междувременно журналисти от АФП съобщават, че няколко поддръжници на Навални са задържани пред наказателната колония, след като поискаха достъп до опозиционера.

Сред арестуваните са Анастасия Василева, личният лекар на Навални, и ръководителят на лекарски съюз.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.