Лидерът на руската опозиция Алексей Навални, който излежава присъда в колония във Владимировска област, е прехвърлен в регионалната болница за осъдени. Това се казва в съобщение на Федералната служба за изпълнение на наказанията, предаде "Комерсант".

Лекарска комисия е взела решение Навални да бъде приет в болница.

Нобелови лауреати и световни звезди призоваха Путин да осигури лекар на Навални

Нобелови лауреати и световни звезди призоваха Путин да осигури лекар на Навални

Светлана Алексиевич, Орхан Памук, Дейвид Духовни, Джъд Лоу, Джоан Роулинг...

Уверява се, че в момента здравословното състояние на Навални се оценява като "задоволително". Той е преглеждан от лекар всеки ден. Със съгласието на пациента е предписана витаминна терапия.

По-рано днес съюзник на Алексей Навални коментира, че няма надежда за получаване на добри новини за здравето на руския опозиционер, който обяви гладна стачка преди няколко седмици.

Вчера съюзници на опозиционера обявиха планове за организиране на най-големите демонстрации в съвременната история на Русия, които ще се проведат в сряда.

Вашингтон предупреди Русия, че ще плати цена, ако опозиционерът почине в затвора.

Преди дни бе съобщено, че Навални може да почине всеки момент.

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

Навални: Заплашват ме с усмирителна риза, за да ме принудят да се храня

В съобщение в "Инстаграм" Навални пише, че има замаяност, но може да ходи

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че блокът ще държи Русия "отговорна" за здравето на Навални, информира АФП.

"Ние ще държим отговорни руските власти за ситуацията около здравето на господин Навални", каза той преди виртуална среща на външните министри на държавите членки, на която по думите му също ще обсъдят "много опасната" ситуация с разполагане на руски войници до границата с Украйна.

В същото време руската полиция, цитирана от АФП, предупреди поддръжниците на Навални да не участват на планираните демонстрации на опозицията в 39 населени места в сряда.

"Звена на руското външно министерство и други правоохранителни органи няма да позволят никакво дестабилизиране на ситуацията и ще предприемат всички необходими мерки за поддържане на закона и реда в регионите на страната", се казва в съобщение.

Кремъл определи като недопустими провокативните призиви за национални протести, информира "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че неразрешените демонстрации в подкрепа на Навални ще се разглеждат като незаконни от властите.

Песков, който отбеляза, че няма информация за състоянието на Навални, добави, че президентът Владимир Путин не може да предприеме действия за следене здравето на руските затворници.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.