Кремъл "не приема по никакъв начин" заплахите на американските власти, че Русия може да се изправи пред последствия в случай на смъртта на Алексей Навални, коментира в понеделник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава ТАСС.

"Ние по никакъв начин не възприемаме подобни изявления, направени от представители на други държави", подчерта той и добави, че "здравословното състояние на осъдените и затворници на територията на Руската федерация не може и не трябва да бъде тема за западните страни".

Отговаряйки на въпроса за изразяването на загриженост относно Навални от представители на други държави, Песков обясни, че това не е притеснението, което интересува Москва.

По-рано асистентът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан заяви по CNN, че за Русия ще има последици, ако Алексей Навални умре в колонията. Според него американската страна "е информирала руските власти, че те носят отговорност за всичко, което се случва с Навални в ареста и те ще носят отговорност от международната общност".

По-рано руското външно министерство заяви, че безапелационните искания на редица държави срещу Русия, както и кампанията около ситуацията с Навални в медиите, са насочени изключително към дестабилизиране на политическата ситуация в страната.

Съюзник на Навални: Няма надежда за добри новини за здравето му

Съюзник на Навални: Няма надежда за добри новини за здравето му

Любов Собол заяви, че съюзниците на Навални се надяват да получат информация

Според Песков Путин не следи здравословното състояние и спазването на правата на Навални. "Не знам президентът да е проверявал нещо по тази тема. Президентът се подготвя за послание до Федералното събрание. Това е изключително важно събитие за всички нас и за цялата ни страна," каза прессекретарят.

Путин е информиран за писма за ситуацията с Навални от местни и чуждестранни фигури. "В този случай не мога да кажа за някаква реакция. Но, разбира се, това не може да е причина за някакви действия от страна на президента, тъй като президентът не може да предприема никакви действия във връзка с наблюдението на здравето на затворника".

Песков подчертава, че това е въпрос на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) и има определени разпоредби. "Разбира се, в затворите всички тези процеси са строго регламентирани, всичко се извършва в рамките на закона".

Говорителят на Кремъл заяви, че самият той също няма информация за здравето на Навални. "Съответно, не мога да приема по вяра твърдението за някакво критично състояние. Ние не следим здравословното състояние на руските затворници, това абсолютно не е нашата функция".

Отговаряйки на въпроса за обръщение на чуждестранни фигури от различни сфери за здравословното състояние на Навални, Песков каза: "Честно казано, не мисля, че преобладаващото мнозинство от подписалите писмото, ако не всички, имат представа за какво и за кого става въпрос".

Навални приет в болница за осъдени

Навални приет в болница за осъдени

В момента здравословното състояние на Навални се оценява като "задоволително"