Съд в Русия отхвърли обжалване на хвърления в затвора бивш американски морски пехотинец Пол Уилън, който оспори отказа на регионален съд да разгледа казуса му да бъде преместен в САЩ, за да излежи присъдата си там, предаде агенция "Интерфакс".

Русия през юни 2020 г. осъди Уилън, който притежава американски, британски, канадски и ирландски паспорти, за шпионаж срещу Русия на 16 години затвор при строг режим. 50-годишният американец отрече обвинението и каза, че е "сготвен" в организирана за целта операция. Вашингтон настоя за освобождаването му.

Пол Уилън няма да обжалва присъдата за шпионаж в Русия

Пол Уилън няма да обжалва присъдата за шпионаж в Русия

Уилън се надява да бъде разменен със задържани в САЩ руски граждани

Процесът срещу него обтегна отношенията между Москва и Вашингтон и увеличи спекулациите за евентуална размяна с руски затворници в САЩ, включително пилот и дилър на оръжия.

Самият Уилън отказа да обжалва присъдата, защото не вярва в руската съдебна система и се надява да бъде разменен със задържани в САЩ руски граждани.

След днешното решение на апелативния съд в Нижни Новгород Уилън се зарече да продължи борбата да бъде прехвърлен в САЩ.

Преди съдебното заседание днес един от адвокатите на Уилън, Владимир Жеребенков, отбеляза, че преговорите между Вашингтон и Москва да опитат да договорят освобождаването му вече не се провеждат, но че екипът му ще продължи да търси депортация по други канали.

"По моя информация всички преговори, включително за евентуална размяна, екстрадиция или помилване на Уилън, не се провеждат сега, всичко е спряно", уточн Жеребенков и допълни: "Ето защо се опитваме да го направим по този начин. Надявам се, че нашата съдебна система ще го експулсира."

Жеребенков обаче каза, че екстрадиция е малко вероятна без признаването на руската присъда от страна на САЩ.

Уилън каза, че се надява да бъде освободен като част от размяна на затворници, тема, която президентът Владимир Путин обсъди с американския си колега Джо Байдън на срещата им в Женева в юни.

Москва обяви, че Уилън е бил хванат с класифицирана информация в хотелска стая в Москва, където агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ) го задържаха на 28 декември 2018 г.

Уилън твърди, че е бил в Русия за сватба и на почивка и е "сготвен" от руснак, когото смятал за приятел.

Помпео изисква незабавното освобождаване на Пол Уилън от Русия

Помпео изисква незабавното освобождаване на Пол Уилън от Русия

В САЩ са възмутени