САЩ са възмутени от присъдата на американеца Пол Уилън за шпионаж срещу Русия и искат незабавното му освобождаване. Това се казва в изявление държавния секретар на САЩ Майк Помпео, цитирано от ТАСС.

"Съединените щати са възмутени от днешното решение на руския съд да осъди американския гражданин Пол Уилън", каза той. "Изискваме незабавното освобождаване на Пол Уилън", добави Помпео.

Русия осъди на 16 г. затвор американеца Пол Уилън за шпионаж

Русия осъди на 16 г. затвор американеца Пол Уилън за шпионаж

Той ще лежи в колония със строг режим

По-рано говорителят на Владимир Путин, Дмитрий Песков подчертава, че на Уилън са повдигнати обвинения, "които са доказани в съда и приети от съда". Той обаче не коментира съдебното решение и съдбата на Уилън.

Пол Уилън, който има американско, британско, канадско и ирландско гражданство, както е задържан от ФСБ на Русия в Москва в хотел "Метропол" по време на шпионска акция на 28 декември 2018 г.

Следственият отдел на ФСБ на Русия започна наказателно дело срещу него по член 276 от Наказателния кодекс на Русия - "шпионаж". На 15 юни градският съд в Москва го осъди за шпионаж срещу Русия и го осъди на 16 години в колония с максимално строг режим.

САЩ предупреди, че присъдата на Уилън за шпионаж е лоша за отношенията с Русия

САЩ предупреди, че присъдата на Уилън за шпионаж е лоша за отношенията с Русия

Американският посланик е силно разочарован, консултира се с Помпео