Фоторепортери в Гърция обвиниха най-голямата социална мрежа Facebook в цензура, след като снимки на протест в подкрепа на хвърлен в затвора крайноляв наемен убиец, който провежда гладна стачка, бяха премахнати от профила им с предупреждения за закриване, информира "Франс прес".

Здравето на Димитрис Куфодинас, който излежава множество доживотни присъди, се влоши рязко след 53-дневна гладна стачка, за да бъде прехвърлен от строго охраняван затвор в друг с цел да бъде близо до семейството си.

Facebook настоя, че публикациите за Куфодинас "противоречат на нашите стандарти за опасни лица и организации", тъй като те се опитвали да избягват промотирането на терористи или екстремисти.

Крайноляв наемен убиец от "17 ноември" в реанимация след гладна стачка в затвора

Крайноляв наемен убиец от "17 ноември" в реанимация след гладна стачка в затвора

62-годишният Димитрис Куфодинас

Най-малко трима фотографи протестираха срещу решението на Facebook да премахне направените от тях снимки на около 3000 души, които протестираха в Атина вчера, за да поискат освобождаването му от затвора.

"Facebook премахна публикацията ми заради нарушаване на условията на общността", написа в профила си в социалната мрежа Татяна Болари, която работи за гръцката фотографска агенция Eurokinissi.

"И така, този протест НЕ се случи... НЕ БЯХ там и НИКОЙ друг не беше", отбеляза тя саркастично.

Лефтерис Парцалис, фотограф на свободна практика, заяви, че му е забранено да публикува на живо в продължение на месец, след като е качил снимки от вчерашната протестна демонстрация.

Той коментира, че Facebook "е цензурирал публикация, описваща случилото се по улиците на Атина вчера, а не публикация, изразяваща подкрепа за някого".

"Хиляди хора се събраха и протестираха мирно", посочи той.

Мариос Лолос, фотограф от китайската държавна новинарска агенция "Синхуа", обяви, че собствените му снимки също са били премахнати.

Изтъкнатият правозащитен адвокат Танасис Кампаянис, който е участвал в протестите, миналия месец заяви, че Facebook също е наложил ограничения върху профила му.

Куфодинас, бивш главен убиец на разформированата вече крайнолява групировка "17 ноември", иска преместване от строго охраняван затвор в Централна Гърция в затвора "Коридалос" в Атина.

Затворникът, който излежава множество доживотни присъди за единадесет убийства, гладува от януари и здравето му е в критично състояние.

През последните седмици поддръжниците на Куфодинас организираха няколко протеста и вандализираха правителствени сгради.