Германия предизвика възмущение в някои среди, след като предложи да достави 5000 военни каски на Украйна, за да ѝ помогне да се защити от евентуално руско нахлуване. Това предаде CNBC.

Смята се, че около 100 000 руски войници се намират на границата с Украйна. Докато страни като САЩ и Великобритания изпратиха военна техника на Украйна, Германия видимо не желае да изпрати оборудване.

Предложението за каски, направено в сряда, беше осмяно от някои украински фигури. Кметът на Киев Виталий Кличко например го нарече "шега" и заяви, че то го е оставило "без думи".

"Поведението на германското правителство ме оставя без думи. Министерството на отбраната очевидно не е осъзнало, че сме изправени пред перфектно оборудвани руски сили, които могат да започнат нова инвазия в Украйна по всяко време", каза той пред вестник Bild в сряда.

"Каква подкрепа ще изпрати Германия следващия път?", попита той. "Възглавници?"

Министърът на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт коментира, че Берлин отговаря на молба за военно оборудване, по-специално за каски. Вестник Bild също съобщи, че германското правителство е получило молба за помощ от Украйна, в която се посочва нуждата от 100 000 бойни каски и жилетки.

По-рано Германия заяви, че ще достави на Украйна напълно оборудвана полева болница, но германските официални лица не изглеждат склонни да изпратят повече отбранителни оръжия, посочва CNBC.

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

Гласове в подкрепа на твърдението се чуват и от Германия