Днес в Съвета за сигурност на ООН Съединените щати представиха подробно пълния характер на заплахата на Русия за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, коментира след срещата президентът Джо Байдън цитиран от Белия дом.

"Ние изяснихме пред международната общност пълните последици от тази заплаха - не само за Украйна, но и за основните принципи на Устава на ООН и съвременния международен ред".

Сенатът в САЩ готви законопроект за санкции срещу Русия

Сенатът в САЩ готви законопроект за санкции срещу Русия

Включително такива, които да се приложат преди евентуална инвазия

Ако Русия е искрена "за справяне с нашите съответни опасения за сигурността чрез диалог, Съединените щати и нашите съюзници и партньори ще продължат да се ангажират добросъвестно. Ако вместо това Русия реши да се оттегли от дипломацията и да атакува Украйна, Русия ще понесе отговорността и ще бъде изправена пред бързи и тежки последици".

"Съединените щати и нашите съюзници и партньори продължават да се подготвят за всеки сценарий."

"Светът трябва да бъде наясно с действията, с които Русия заплашва и да е готов да отговори на рисковете, които тези действия представляват за всички нас. Днешното заседание на Съвета за сигурност е критична стъпка в обединяването на света да говори в един глас: отхвърляне на употребата на сила, призив за военна деескалация, подкрепа на дипломацията като най-добрия път напред и изискване на отговорност от всяка държава-членка да се въздържа от военна агресия срещу съседите".

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

Северна Америка и Европа са заедно пред нови заплахи и предизвикателства, актуализираме стратегическите концепции

Вашингтон твърди, че Москва е изразила готовност да предприеме военни действия срещу Киев, ако исканията й не бъдат изпълнени, коментира постоянния представител на САЩ в ООН Линда Томас-Гринфийлд, изказвайки се на заседание на Съвета за сигурност за ситуацията около Украйна, съобщава ТАСС.

"Наскоро Русия заплаши с военни действия, ако исканията й не бъдат изпълнени. Ако Русия предприеме по-нататъшна инвазия в Украйна, никой от нас не може да каже, че не сме го очаквали. Последиците ще бъдат ужасни", каза тя.

Според нея Вашингтон не иска започването на въоръжена конфронтация за Украйна, но е готов да даде решителен отговор, ако ситуацията ескалира. "Търсим мир. Търсим диалог. Не искаме конфронтация, но ще действаме решително, бързо и в единство, ако Русия предприеме инвазия в Украйна", каза дипломатът.

"Русия е разположила около 5000 войници в Беларус, както и балистични ракети с малък обсег, специални части и батареи за противовъздушна отбрана".

Русия в ООН: САЩ заблуждават света за причините за глобалното напрежение

Русия в ООН: САЩ заблуждават света за причините за глобалното напрежение

Небензя: САЩ изглежда са готови да пожертват Украйна за своите геополитически интереси