САЩ призоваха да се проведе открито заседание на Съвета за сигурност на ООН заради руската заплаха по отношение на Украйна, съобщи VoA. Предложението е то да бъде свикано в четвъртък идната седмица - 3 февруари.

Предстоящата среща ще даде възможност да бъде разобличено поведението на Москва и да бъде изолирана Русия на световната сцена, коментира постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

"Над 100 хиляди руски военни са концентрирани на границата с Украйна, Русия извършва и други дестабилизиращи действия, насочени срещу Украйна, което представлява явна заплаха за международния мир, сигурността и Устава на ООН", посочи тя.

"Докато ние продължаваме непрестанните си дипломатически усилия за деескалация на напрежението, Съветът за сигурност на ООН трябва внимателно да проучи фактите и да разгледа какво е поставено на карта за Украйна, за Русия, за Европа и основните ангажименти и принципи на международния ред, ако Русия нахлуе в Украйна", се казва в изявление на Томас-Грийнфилд.

Байдън и Зеленски разговаряха два часа по телефона
Обновена

Байдън и Зеленски разговаряха два часа по телефона

Обсъдили са и възможностите за финансова подкрепа...

Тя добави, че Съветът за сигурност трябва сериозно да се заеме с разглеждането на "застрашаващите действия на Русия по отношение на Украйна и струпването на руски войски на границата с Украйна и в Беларус".

"Сега не е време само да се чака и да се наблюдава. Необходимо е цялото внимание на Съвета за сигурност и ние с нетърпение очакваме директно и целенасочено обсъждане в понеделник", - подчерта Линда Томас-Грийнфилд.

Русия, която е сред държавите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, може да блокира всяка резолюция, внесена в Съвета, като използва правото си на вето.

По думите на Томас-Грийнфилд обаче, предстоящото заседание по-скоро ще даде възможност Русия да бъде разобличена заради нейните действия и Кремъл да бъде изолиран от международната общност заради агресивната му позиция по отношение на Украйна.