По време на среща на Атлантическия съвет по-рано днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че е загрижен, че Русия и Китай "се сближават все повече и повече" и че нито една от двете "не споделят нашите ценности".

Русия и Китай стават все по-близки и по-близки, те тренират заедно, действат заедно, стоят заедно, например в Съвета за сигурност на ООН. Това са два авторитарни режима, които не споделят нашите ценности, когато става въпрос за демокрация, върховенство на закона, основан на правила международен ред. Разбира се, това допринася за безпокойството.

Нашата цел е да предадем ясно послание на Русия и точно това правим, че ако те използват военна сила срещу Украйна, това ще има тежки последици.

Съюзниците от НАТО са готови да наложат тежки икономически санкции - политически, финансови. НАТО оказва подкрепа на Украйна. Ние помагаме на Украйна да модернизира институциите за отбрана и сигурност, а съюзниците от НАТО осигуряват обучение за това оборудване. Така че Украйна може също да навреди на Русия, ако те отново нахлуят в Украйна.

Най-важното за съюзниците в НАТО, е, че, разбира се, ние също сме готови да засилим, както всъщност правим сега, нашето военно присъствие в източната част на алианса, за да предотвратим всякакви недоразумения или място за грешни изчисления за способността и готовността на НАТО да защитава и да защитава всички съюзници.

Така че правим три неща. Ние изпращаме послание за санкции - висока цена, която трябва да се плати - ние подкрепяме Украйна и разбира се, също така предаваме абсолютна и непоколебима ангажираност към всички съюзници в НАТО.

Това, което видяхме, е непрекъснато натрупване на военни сили от Русия и разбира се, това е нещо, което следим много внимателно. Те разполагат повече войски, повече тежко оборудване, а сега също и хиляди войници в Беларус, самолети, хеликоптери и усъвършенствани оръжейни системи - С-400 и други оръжейни системи - в Беларус. Така че военното натрупване продължава.

В същото време Русия имаше желание да се срещне с нас - Съединените щати и съюзниците от НАТО - преди няколко седмици и това е добър знак, че седнахме в една и съща стая и с часове разглеждахме ситуацията в и около Украйна и последиците за сигурността за всички нас и за Европа, но също и че сега предадохме нашите писмени предложения, вярваме, че е възможно да се намери общ език по всичко - от контрола на въоръженията до прозрачността на военните дейности до повече линии на комуникация между съюзниците в НАТО и Русия.

И сега Русия трябва да оцени тези предложения и ние сме готови да седнем и след това - да седнем с тях, когато те са готови да продължат усилията за намиране на дипломатическо политическо решение.

САЩ свикват Съвета за сигурност заради руската агресия срeщу Украйна

САЩ свикват Съвета за сигурност заради руската агресия срeщу Украйна

Да бъде разобличено поведението на Москва...

Е, няма сигурност за руските планове и може би те не са взели окончателно решение. От страна на НАТО ние сме готови да участваме в политически диалог, но също така сме готови да отговорим, ако Русия избере въоръжен конфликт, конфронтация. Така че сме готови и за двата варианта. Работим усилено за най-доброто мирно политическо решение, но сме подготвени и за най-лошото: Русия отново използва сила срещу съседа Украйна.

Силите за реагиране на НАТО са само един от елементите в това, което правим, за да осигурим надеждно възпиране и отбрана на всички съюзници в НАТО и особено на тези съюзници в източната част на алианса. Вече, след като Русия използва сила срещу Украйна през 2014 г., за първи път в нашата история разположихме бойни групи, бойни групи на НАТО, в източната част на алианса в балтийските страни и Полша. Имаме еър полисинг, както в Черноморския регион, така и в Балтийския регион. Имаме по-морско присъствие и през последните седмици всъщност увеличихме броя на самолетите и корабите в тези различни мисии. След това имаме Силите за реагиране на НАТО. Общата численост на войските е около четиридесет хиляди, но водещият елемент на Силите за реагиране на НАТО е пет хиляди.

Ние ще вземем нашите решения, когато видим необходимост от допълнително увеличаване на присъствието на изток, или чрез разполагане на всички или елементи от Силите за реагиране на НАТО, в зависимост от ситуацията, и/или също така - ние също обмисляме да разположим или да има бойни групи, не само в балтийските страни и в Полша, както имаме сега, но също така и Франция, Обединеното кралство и други съюзници също показаха желание да имат подобни бойни групи в Черноморския регион под командването на НАТО като част от присъствието на НАТО.

За първи път от десетилетия имаме американски самолетоносач под командването на НАТО и разполагаме с повече военноморски и въздушни средства в региона, ако е необходимо.

Франция е много отдаден съюзник в НАТО. Франция има висок клас възможности. Франция също така демонстрира в продължение на много години способността да разполага и сили, ако е необходимо, и да участва в трудни конфликти и да се справя с много предизвикателни ситуации. Така че аз съм абсолютно уверен, че Франция, но и другите съюзници в водещите елементи, които наричаме VJTF, водещите елементи на Силите за реагиране на НАТО, ще бъдат готови за разполагане, ако е необходимо.

Но в същото време следваме дипломатическата линия, защото най-доброто решение ще бъде да предотвратим всяка интервенция в Украйна - и затова изпращаме силните послания за тежките последици, които са висока цена за Русия, но също така фактът, че сега сме свидетели на засилена подкрепа за Украйна.

Ние никога няма да дадем на нито един потенциален противник - привилегията да определим точно прага, на това, което ще направим, винаги ще сме сигурни, че разполагаме с необходимите сили на точното място в точното време, за да защитим всички съюзници и правим това повече от седемдесет години. И успехът на НАТО, най-силният съюз в историята, е, че като застанем заедно на принципа, че атака срещу един съюзник ще предизвика отговор от целия алианс - един за всички, всички за един - ние успяхме да запазим мира. И съм абсолютно сигурен, че ще можем да направим това и в бъдеще със Силите за реагиране на НАТО, но също и със силите, които вече имаме в източната част на алианса, увеличено военноморско и въздушно присъствие, както и, разбира се, фактът, че Съединените щати през последните месеци и години увеличиха военното си присъствие в Европа, което добавя към общата сила на НАТО в Европа.

Путин: Западът не взе отношение по основните ни тревоги в ситуацията в Украйна

Путин: Западът не взе отношение по основните ни тревоги в ситуацията в Украйна

Първи коментари на руския президент за украинската криза от седмици насам

НАТО вече е в региона. Вече имаме активи, както на място в Черноморския регион, така и в Балтийския регион. Имаме въздушни и морски възможности там с постоянни военноморски сили на НАТО, които сега всъщност са получили повече кораби от Испания, от Дания; самолети от Холандия, също от Дания и други страни. Значи НАТО вече е там.

Разполагаме с хибридните сили, които могат да бъдат разгърнати в рамките на дни. Всъщност повишихме нивата на готовност на силите за реагиране на НАТО, водещите елементи. Направихме това преди няколко седмици, така че те са готови да се разположат бързо. И на всичкото отгоре имаме национални способности не само от Съединените щати, но и от други съюзници.

Ние координираме тясно какво да правим като НАТО и какво правят отделните съюзници от НАТО заедно с всички съюзници от НАТО. И най-важното е, че съвкупността от това осигурява необходимото възпиране и защита. Разбира се, непрекъснато ще преценяваме необходимостта от коригиране на присъствието си и в Черноморския регион. 

Мисля, че трябва да разберем, че тези войски, които разполагаме в Румъния — а ние вече имаме войски в Румъния, в Черноморския регион, в Балтийския регион — те са там, за да защитават съюзниците от НАТО. И това е абсолютна стопроцентова гаранция от всички съюзници, включително, разбира се, Германия и Франция.

Германия всъщност ръководи всички бойни групи в Балтийския регион, бойната група, която имаме в Литва. Така че няма начин Германия да не бъде част от това, защото те вече са там. И Франция също е част от нашето разполагане в източната част на алианса. Франция сега обмисля да добави още войски. Става дума за защита на съюзниците от НАТО. И член 5, ангажиментът да защитаваме всички съюзници, който е заложен в нашия учредителен договор като нещо, с което всички сме се ангажирали повече от седемдесет години.

След това има друг въпрос, който също е важен, но е друг въпрос. Каква подкрепа се оказва на Украйна, която не е член на НАТО, а високо ценен партньор на НАТО. Има разлики - не се опитвам да крия това. Но това е нещо много различно от ангажимента за защита и защита на всички съюзници. Така че, когато говорим за силите за реагиране на НАТО, бойните групи на НАТО, засиленото въздушно и морско присъствие в постоянните военноморски сили, това е за защита на територията на НАТО.

Що се отнася до това каква подкрепа трябва да предоставим на партньор, Украйна, да, има някои разлики. Някои не са готови да предоставят, например, смъртоносна помощ или военно оборудване. НАТО предоставя изграждане на капацитет, като им помага да модернизират своите институции за сигурност, да споделя информация и т.н. Някои отделни съюзници, особено Съединените щати, Канада, Обединеното кралство, също предоставят на Украйна отбранителни оръжейни системи и така нататък. Но мисля, че е важно да се разграничат тези две задачи. Подкрепа за Украйна, да, важна е. Ангажиментът да защитаваме съюзниците, това е нашата основна задача и е абсолютен ангажимент от всички съюзници.

Вярно е, не планираме да разполагаме бойни войски на НАТО в Украйна.

Столтенберг отговори на Русия: Има готовност за диалог, но НАТО има искания, както Русия

Столтенберг отговори на Русия: Има готовност за диалог, но НАТО има искания, както Русия

Русия да деескалира ситуацията и да изтегли военните си сили от Грузия, Молдова и Украйна

Нашата основна задача е да защитим тридесетте съюзници, един милиард души, територия в Северна Америка и Европа. Това е нашата основна задача и ние демонстрираме още веднъж нашата ангажираност и нашата готовност и имаме способности да защитаваме и възпираме всяка атака срещу съюзниците от НАТО. Така че съм абсолютно сигурен, че президентът Путин и Русия ще приемат НАТО много сериозно, когато става въпрос за способността ни да защитаваме всички съюзници.

Що се отнася до Украйна, аз съм абсолютно сигурен, че Русия разбира, че ще трябва да плати висока цена.

Така че ако... ако Русия иска по-малко НАТО по границите си, всъщност постигна точно обратното. И ако отново използват сила срещу Украйна, ще получи още повече НАТО по границите си. Така че, разбира се, това е цена за Русия - което означава, че има последствия, ако нарушат международното право, ако нападнат друга държава, но последствията са различни, ако нападнат партньор - Украйна - отколкото ако нахлуят в съюзник от НАТО. И мисля, че е важно да се разберат тези различия и какви са основните отговорности на НАТО.

В един непредсказуем, нестабилен, по-опасен свят е още по-важно да сме заедно, да се защитаваме един друг. Нуждаем се от силни международни институции, като НАТО, във време на несигурност.

Мисля, че сме демонстрирали това по време на Студената война, разбира се. Ние демонстрирахме това, когато НАТО помогна за прекратяване на бруталните войни на Балканите през 90-те години на миналия век. Мисля, че демонстрирахме, че когато съюзниците от НАТО влязоха - помогнаха на Съединените щати в Афганистан след 11 септември. И мисля, че демонстрираме това сега, докато говорим за агресивните действия на Русия срещу Украйна и необходимостта от предоставяне на сто процента гаранции за сигурност за всички съюзници в НАТО.

Така че НАТО е най-успешният алианс в историята, защото успяхме да бъдем обединени и успяхме да се променим, когато светът се променя, и точно това правим сега.

Но отново, ние не задействаме член 5 в отговор на атака срещу страна извън НАТО. Но това, което правим, е, че помагаме и с тяхната кибер защита. А съюзниците от НАТО предоставят значителна подкрепа на Украйна както за укрепване на тяхната кибер защита, за споделяне на информация, така и за споделяне на най-добри практики. И току-що подписахме споразумение, в което всъщност създаваме рамка за повече подкрепа, като им помагаме с тяхната кибер защита.

По-общо посланието е, решихме, че атака в киберпространството може да задейства член 5 и сме готови да отговорим. Но това може да бъде в киберпространството, но може да бъде и в друг домейн. Това решава НАТО, в зависимост от вида на атаката срещу НАТО.

Срещата на върха в Мадрид ще бъде много важна среща по много причини, но не на последно място, защото ще договорим нова стратегическа концепция за НАТО. Последният път, когато направихме това всъщност бе преди десет години. И светът се промени толкова много, така че трябва да актуализираме стратегическото мислене и стратегическата концепция на НАТО. Тази концепция ще обхване много въпроси.

Най-важният урок е колко е важно Северна Америка и Европа да стоят заедно, защото когато сме изправени пред нови заплахи и нови предизвикателства, една по-настоятелна и агресивна Русия, киберпространството, тероризма, но също и разбира се, последиците за сигурността от възхода на Китай, още по-важно е, че имаме Северна Америка и Европа заедно, защото докато сме заедно, ние представляваме 50 процента от световната икономическа мощ и 50 процента от световната военна мощ. Така че, когато сме заедно, можем да се справим с всяко предизвикателство, с всяка заплаха.

Япония се опасява, че Русия и Китай може да имат претенции и към нея, подобно на Украйна

Япония се опасява, че Русия и Китай може да имат претенции и към нея, подобно на Украйна

Китай може да застраши Азия…

И мисля, че това също е важно за САЩ, защото е добре за Съединените щати да имат двадесет и девет приятели и съюзници. Понякога те са загрижени за Китай. Разбира се, Китай е гоялм, Съединените щати са големи, но не толкова големи в сравнение с Китай. Но ако добавите всички съюзници в НАТО, тогава сме наистина големи и силни заедно. Така че мисля, че най-важният урок е НАТО и Европа заедно.

НАТО никога не е и никога няма да принуди никоя страна да влезе в алианса. Нашата врата е отворена, но ние никога няма да накараме никого да влезе насила. Така че разширяването на НАТО, което се осъществи в продължение на много десетилетия, е резултат от демократични решения на хората - от народите в свободните нации. Така че представлява волята на хората във всички онези нации, които са решили да се присъединят към нашия съюз.

Такъв беше случаят, когато НАТО беше основана през 1949 г. и това беше случаят за всяка страна, от Испания през Полша до Унгария до балтийските страни, а напоследък и за Северна Македония и Черна гора и много, много други.

Така че е толкова очевидно, че тези, които се опитват по някакъв начин да разкажат друга история, те знаят, че не казват истината, факт е, че страните са станали членове на НАТО чрез свободни, независими решения.

Мисля, че две световни войни и Студената война ни научиха, че мирът и стабилността в Европа са добри не само за Европа, но и за Съединените щати

Мирът, сигурността са основата за просперитет. НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света.

И също така, както споменах, когато става дума за Китай, разбира се, Китай скоро ще има по-голяма икономика от Съединените щати, най-голямата - така че Китай ще има най-голямата икономика в света. Те вече имат най-големия бюджет за отбрана. Те са водещи в много технологии, като части от изкуствен интелект, части от квантовите изчисления и ще имат най-големия флот в света.

Така че в сравнение с Китай е голямо предимство за Съединените щати да имат нещо, което Китай и никоя друга голяма сила няма и това са много приятели и съюзници. Хубаво е да имаш приятели. Хубаво е да има съюзници. И точно това имат Съединените щати в НАТО и затова НАТО е важно за хората в Съединените щати.

НАТО уважава решенията на суверенни, независими нации, ние ги уважаваме, ако кандидатстват за членство, но също така уважаваме, ако решат да не кандидатстват и следователно уважаваме решението, което Финландия и Швеция взеха досега да не кандидатстват за членство. Ние работим в тясно сътрудничество с тях. Финландия и Швеция са нашите най-близки партньори. Ние тренираме заедно. Ние действаме заедно. Подобрихме това, което наричаме оперативна съвместимост на силите, за да можем да действаме заедно, въпреки че Финландия и Швеция не са членки на НАТО.

Наскоро говорих с финландския президент, говорих с шведския премиер и те предадоха много ясно това послание, че не кандидатстват за членство, но за тях е абсолютно неприемливо това, което Русия сега изисква, НАТО да затвори вратата завинаги за всеки потенциален член, защото тогава Финландия и Швеция биха загубили свободата на по-късен етап да изберат членство в НАТО, ако искат. Така че става дума за суверенното право на всяка нация да избере своя път.

И отново - ние следваме дипломатически път с Украйна и с Русия, ние просто предадохме нашите писмени предложения. Причината, поради която казвам това, е, че няма да спекулирам. Просто ви казвам, че сме подготвени както за сценарий, при който Русия нахлуе, така и за сценарий, при който те всъщност решават да седнат и да се включат добросъвестно в преговори с НАТО и съюзниците от НАТО.

За Русия и Китай - всички ние, които вярваме в върховенството на закона, в демокрацията, в свободата на словото, трябва да стоим заедно и това прави НАТО още по-важно, във време, в което виждаме как авторитарните режими се засилват, дори по-важно да застанем заедно като НАТО, както по отношение на възпирането и отбраната, но и по отношение на нашите дипломатически усилия да намерим политически решения и да се ангажираме в диалог с Русия сега относно Украйна и с Китай по контрола на въоръженията и много други въпроси.

Така че НАТО е готов за диалог, особено в светлината на предизвикателствата, които Китай и Русия поставят пред базирания на правила ред.

АП: НАТО се завърна в зоната си на комфорт

АП: НАТО се завърна в зоната си на комфорт

НАТО знае да се справя с Москва, няма да изпраща войски в Украйна и ще защити Балтика, Полша и района на Черно море