Русия има информация, че в Донбас се изпращат наемници от Косово, Албания и Босна и Херцеговина. Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от RT и "Спутник".

"Германският канцлер Олаф Шолц и останалите лидери на НАТО твърдят, че Алиансът е отбранителен. На пресконференцията си след разговорите с Шолц руският президент Владимир Путин му напомни за бомбардировките над Югославия през 1999 г. Шолц каза, че НАТО се е намесила, за да предотврати геноцида над косовските албанци, че всичко е било успешно и че сега този регион процъфтява", отбеляза дипломатът. Според него обаче регионът "далеч не е в разцвет".

"Косово и някои други части на Западните Балкани се превръщат в развъдник на престъпления. Има терористи, наркодилъри. Това е място за набиране на наемници, участващи в конфликти, които постепенно се разпалват, включително от Съединените щати. Има информация, че в Косово, Албания, Босна и Херцеговина се набират наемници, които се изпращат в Донбас, наред с други места, за да извадят Русия от равновесие", посочи Лавров и допълни, че тази информация в момента се проверява.

Русия почти е удвоила войските си около Украйна, твърди САЩ

Русия почти е удвоила войските си около Украйна, твърди САЩ

Според Вашингтон това е най-значимата военна мобилизация в Европа след ВСВ

Руският външен министър изрази тревога от отказа на Киев да проведе преки преговори с лидерите на Донецката и Луганската народна република за прекратяване на гражданската война, както и от драстичното увеличаване на обстрела на Донбас с тежки оръжия, забранени от Минските споразумения. По негови думи Киев е отговорен за саботирането на споразуменията за примирие.

"Подчертахме, че няма алтернатива на изпълнението на Минските споразумения в тяхната цялост. И, разбира се, подчертахме сериозната си загриженост във връзка с изявленията на Киев, че няма да води пряк диалог с Донецк и Луганск. Това е директно предизвикателство и директен отказ да се спазват Минските споразумения", изтъкна той.

Русия изтегля още войски от Крим на фона на скептицизма на Запада

Русия изтегля още войски от Крим на фона на скептицизма на Запада

Военните части се връщат в постоянните си бази след приключването на учения

Лавров определи изявленията на Запада за нахлуване на Русия в Украйна като пропаганда, фалшификации и измислици. Самите автори на тези фалшификации вярват в това, което казват и то им харесва, отбеляза министърът.

Той посочи, че Русия и САЩ са постигнали малък напредък по основните въпроси, свързани с гаранциите за сигурност. Според него обаче не може да се постигне сериозно съгласие по приложените въпроси, ако страните не са решили концептуалната и политическата основа на взаимодействието.