Русия експулсира заместник-посланика на САЩ в Москва Барт Горман. Това съобщава агенция Новости, информацията е потвърдена от секретаря на дипломатическата мисия Джейсън Ребхолц.

Горман беше вторият по значимост служител на посолството на САЩ в руската столица.

Той е бил с действаща виза, пристигнал е в Русия преди три години.

Вашингтон счита експулсирането на дипломата за стъпка на ескалация и разглежда възможностите за ответни мерки, заявява секретарят.

Почти едновременно с това руските държави агенции съобщават, че Москва е предала на посланика на САЩ в Русия официалната реакция на американския отговор по условията, които Русия постави по темата със своята сигурност.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно

В позицията от 11 страници, публикувана и на сайта на руското външно министерство, се отбелязва, че в отговора си на руските предложения Съединените щати настояват, че напредъкът в подобряването на ситуацията със сигурността в Европа "може да бъде постигнат само при деескалация на заплашителни действия на Русия срещу Украйна". Кремъл разбира, че това искане на САЩ предполага изтегляне на руските войски от границите на Украйна, докато САЩ са готови да говорят само за "взаимни задължения и да се въздържат от разполагане на постоянно базирани сили с бойни задачи на територията на Украйна", както и "да обмислят възможността за обсъждане на проблема на конвенционалните въоръжени сили".

Разгръщането на руските въоръжени сили на нейна територия не засяга и не може да засегне фундаменталните интереси на Съединените щати, се посочва в документи, където изрично се подчертава, че руските войски се намират единствено и само на своя територия и на територията на Украйна няма руски сили.

Констатира се и че американската страна мълчи по редица предложения на Русия, но заявява, че "сегашната конфигурация на силите на САЩ и НАТО е ограничена, пропорционална и напълно съвместима със задълженията съгласно Основополагащия акт Русия-НАТО".

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна

Министерството на отбраната показа с видео товаренето на военна техника

Съединените щати не са отговорили на предложението на Руската федерация да върнат ядрените оръжия на своята територия и да се откажат по-нататъшното им разполагане извън своите граници, констатират от Москва, а в отговора се посочва и че реакция е имало само по проблема с нестратегическите ядрени оръжия, без да се вземат предвид особеностите на тяхното разположение.

В документа се отбелязва, че в същото време САЩ и техните съюзници преместват военната си инфраструктура на изток, разполагайки контингенти на териториите на новите членове. "Те заобиколиха ограниченията на Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (CFE) и доста свободно тълкуваха разпоредбите на основополагащия акт Русия-НАТО", констатира Москва.

Припомняме, в началото на февруари Вашингтон и НАТО изпратиха писмения си отговор до Русия по повод негодуването от страна Москва от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната. 

Вашингтон упрекна Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение.

От своя страна Кремъл отхвърли съвместния отговор на НАТО и Европейския съюз на въпросите й относно сигурността като неуважителен и лишен от съдържание.

Русия не се страхувала от никого, дори от САЩ

Русия не се страхувала от никого, дори от САЩ

Москва очаква отговор от Вашингтон по предложенията й за гаранции за сигурност

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Според Русия НАТО търси претекст да разположи повече военни сили и техника в близост до руската граница. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че Западът е отприщил тази истерия, за да прикрие саботажа от страна на Украйна на Минските споразумения, които полагат основите за политическо разрешаване на въоръжения конфликт в Донбас.

САЩ: Русия не се изтегля, а праща нови сили

САЩ: Русия не се изтегля, а праща нови сили

Става дума за 7000 войници по границата с Украйна

По-рано Вашингтон обяви, че Русия възнамерява да използва изфабрикувани видеозаписи като претекст да нападне Украйна. Единият вариант е да се представи фалшива атака от страна на украинската армия или разузнаване срещу руска територия или срещу рускоговорящото население на Украйна.

От САЩ твърдят, че има и сценарий, който включва заснемането на кадри с цивилни жертви и разрушения.