Присъствието на сили на САЩ и НАТО в Източна Европа е ограничено, пропорционално и в съответствие с ангажиментите, поети в рамките на Съвета НАТО-Русия. Това посочват от Вашингтон в писмения си отговор до Москва по повод негодуването от страна Москва от разполагането на съюзнически войски все по-близо до границите на страната. Това съобщи испанският в. "Паис", който публикува изпратените от Вашингтон и Брюксел писмени отговори до Москва относно изразените опасения по въпросите на сигурността.

От тях става ясно, че Съединените щати са се въздържали от разполагането на "значителни допълнителни бойни сили или ядрени оръжия", както са обещали, и че в момента американските войски са 1/4 в сравнение с тези в края на Студената война.

Вашингтон обаче предупреждава, че по-нататъшно увеличаване на позициите на руските сили или агресия срещу Украйна ще принуди САЩ и съюзниците им да засилят "отбранителното" си разположение в Източна Европа.

От своя страна в писмения отговор на НАТО се предлага на Русия пълно възстановяване на отношенията чрез отваряне на съответните посолства, затворени през октомври 2021 г. Алиансът уверява и че не търси конфронтация, но не може да прави компромиси с принципите, на които се основава евроатлантическата сигурност, включително член 5 от Вашингтонския договор, според който "нападение срещу един съюзник ще се счита за нападение срещу всички". "Ще предприемем всички необходими мерки, за да защитим и предпазим нашите съюзници, и няма да компрометираме способността си да го направим", се посочва в писмото.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно

Както САЩ, така и НАТО предлагат редица мерки за изграждане на доверие, включително предложението на Русия за създаване на гражданска гореща линия за спешни контакти и пълноценно използване на военните канали за комуникация, за да се насърчат предвидимостта и прозрачността и да се намалят рисковете.

Вашингтон упреква Русия, че провежда мащабни военни учения без предупреждение, а в документа на НАТО се предлага да се намали прагът на силите, над който трябва да се уведомява за ученията. Военният съюз предлага и консултации за предотвратяване на инциденти във въздуха и в морето.

От САЩ пък осъждат опасните маневри на руски изтребители над съюзнически кораби в международни води или нарушаването на свободата на корабоплаване в Черно море или Азовско море, североизточно от Крим.

НАТО призовава Русия да възобнови изпълнението на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, като се присъедини отново към консултативната група и предостави подробна информация за своите войски, както се изисква от договора.

Алиансът предлага на Москва да насърчава "свободното, отворено, мирно и сигурно киберпространство" чрез консултации за намаляване на заплахите в киберпространството, чрез поемане на международни правни задължения и доброволни протоколи за отговорно поведение в киберпространството, както и чрез въздържане на всички държави от злонамерени кибердействия.

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Русия не вижда позитивна реакция от САЩ за неразширяването на НАТО

Сергей Лавров не е удовлетворен от отговора на Вашингтон

Друго предложение на НАТО е да се консултира с Русия за намаляване на заплахите за космическите системи чрез насърчаване на отговорно поведение в космоса. Москва се апелира да се въздържа от тестове за унищожаване на спътници в космоса, създаващи голямо количество космически отпадъци.

Предстои тези въпроси да бъдат разгледани на поредица от тематични срещи, след като Съветът НАТО-Русия се събра на 12 януари за първи път от близо две години.

"Паис" отбелязва, че ако се съди по тона, НАТО подхожда към преговорите с Русия с голяма предпазливост, ако не и с песимизъм.

В документа се посочва, че в продължение на над 30 години НАТО работи за изграждане на партньорство с Русия. Алиансът подчертава, че не само е подал ръка в края на Студената война, но е подписал и Акта НАТО-Русия и е създал двустранния съвет. От НАТО посочват, че никой друг партньор не е получил подобна връзка или подобна институционална рамка.

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Вашингтон не бил загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия

Русия наруши доверието, което е в основата на нашето сътрудничество, и постави под въпрос основните принципи на евроатлантическата архитектура за сигурност, се казва още в писмения отговор и се допълва, че НАТО продължава да се стреми към конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия правят това възможно.

Насърчаваме Русия да се включи в конструктивен диалог по въпроси, които вълнуват членовете в рамките на Съвета НАТО-Русия, за да се постигнат осезаеми резултати, изтъкват от Алианса, но отбелязват, че ограничаването на руското военно разполагане в Украйна и около нея ще бъде от съществено значение за постигането на съществен напредък в бъдещите преговори.