Руският президент Владимир Путин обвини САЩ и техните западни съюзници, че пренебрегват опасенията за сигурността на Москва и умишлено създават сценарий, предназначен да примами Русия във война, съобщава "Ройтерс".

В първата си пряка публична изява от близо шест седмици относно кризата в Украйна Путин не показа никаква склонност да отстъпи от исканията за сигурност.

Вече можем да видим, че основните руски опасения бяха пренебрегнати, обобщи той.

Русия настоява НАТО да спре всяко по-нататъшно разширяване, да забрани на Украйна да се присъедини към Алианса и да изтегли въоръжените си сили и оръжия от източноевропейските страни.

Украйна увеличава армията си, но не заради Русия

Украйна увеличава армията си, но не заради Русия

Зеленски не вярва, че войната с Русия е неизбежна

По думи на Путин Вашингтон не е загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия.

"Това е проблемът. В този контекст Украйна е просто инструмент за постигане на тази цел. Тя може да бъде постигната с различни средства: като ни въвлекат във военен конфликт и накарат своите европейски съюзници да наложат срещу нас онези тежки санкции, за които говорят САЩ днес", обясни руският президент.

Русия е струпала повече от 100 000 войници на украинската граница, поради което западните страни опасяват, че Москва може да планира нападение.

От своя страна Русия отрича тези твърдения, но предупреждава, че може да предприеме неуточнени военни действия, освен ако изискванията й за сигурност не бъдат изпълнени.

Русия търси допълнителни разяснения от НАТО за гаранциите за сигурността

Русия търси допълнителни разяснения от НАТО за гаранциите за сигурността

Според Сергей Лавров досегашните не са достатъчно задълбочени

На вчерашната си среща с украинския президент Володимир Зеленски британският премиер Борис Джонсън обвини Путин, че е насочил пистолет към главата на Украйна, за да поиска промени в архитектурата на сигурността в Европа.

Той също така предупреди, че всяка руска инвазия ще доведе до военна и хуманитарна катастрофа.

"В Украйна има 200 000 мъже и жени с оръжие, те ще окажат много, много яростна и кървава съпротива. Мисля, че родителите, майките в Русия трябва да помислят върху този факт и много се надявам президентът Путин да се оттегли от пътя на конфликта и да проведем диалог", посочи той.

От своя страна вчера Зеленски подписа указ за увеличаване на въоръжените сили на страната със 100 000 войници в рамките на три години. Той обаче подчерта, че тази стъпка не е породена от заплаха от Русия.

Столтенберг: НАТО няма да изпрати войски в Украйна при руска агресия

Столтенберг: НАТО няма да изпрати войски в Украйна при руска агресия

Великобритания обаче обмисля изпращане на оръжия в Естония