НАТО не планира да изпрати бойни части в Украйна в случай на руска инвазия. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в неделя, цитиран от Ройтерс.

Запитан в телевизионно интервю дали изключва възможността за разполагане на войски на НАТО в Украйна, ако Русия нахлуе, Столтенберг отговори: "Нямаме планове за разполагане на бойни части там... съсредоточаваме се върху предоставянето на подкрепа".

"Има разлика между това да си член на НАТО и да си силен и високо ценен партньор като Украйна. В това няма никакво съмнение", подчерта той.

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

Столтенберг за Русия и Китай: НАТО е основата за мир и стабилност в нашата част на света

Северна Америка и Европа са заедно пред нови заплахи и предизвикателства, актуализираме стратегическите концепции

Междувременно обаче Великобритания обяви, че обмисля възможността за мащабно разгръщане на силите на НАТО като част от план за укрепване на европейските граници в отговор на струпването на руски войски близо Украйна.

Британското правителство за пореден път заяви, че всяка руска атака ще бъде посрещната с бързи санкции и ще бъде разрушителна и за двете страни.

Премиерът Борис Джонсън ще посети региона следващата седмица, а също така ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин.

Джонсън обмисля предложение към членовете на НАТО на Скандинавския полуостров и в Прибалтика, което ще удвои числеността на войските и ще изпрати отбранителни оръжия в Естония, съобщиха от кабинета му.

"Това ще изпрати ясно послание на Кремъл - ние няма да толерираме дестабилизиращата им дейност и винаги ще подкрепяме нашите съюзници от НАТО пред лицето на руската враждебност", посочва се още в изявлението.

Джонсън се среща с Путин и лидери от Източна Европа заради Украйна

Джонсън се среща с Путин и лидери от Източна Европа заради Украйна

Обмисля се изпращане на повече британски войски в страните от НАТО в региона.