Съединените щати дадоха на Русия писмен отговор на предложенията относно гаранции за сигурност, съобщават ТАСС и "Спутник".

По-рано посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан пристигна в руското външно министерство. В писмения отговор на САЩ са изброени общи области, в които Вашингтон е готов да работи с Москва, включително контрол на въоръженията и по-голяма прозрачност, както и разполагане на ракетни системи.

Белият дом заяви във вторник, че САЩ няма да оповестяват публично своя отговор на руските предложения. Русия ще запази поверителен отговора на САЩ, ако поискат той да не бъде публикуван, каза руският външен министър Сергей Лавров.

"На 26 януари руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко прие американския посланик Джон Съливан по искане на последния. В хода на срещата ръководителят на дипломатическата мисия на САЩ връчи на Грушко писмения отговор на администрацията на САЩ относно представения по-рано от руската страна проект на двустранен договор за гаранции за сигурност", коментира говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Отговорите на САЩ на предложенията за сигурност на Русия предлагат дипломатически път, коментира Антъни Блинкън и потвърди предаването на писмен отговор на предложенията за сигурност от Русия.

Отговорите на САЩ на руските предложения са напълно координирани със съюзниците и Украйна. Отговорите на САЩ на предложенията за сигурност на Русия също са внесени в Конгреса.

Блинкън очаква контакти с Лавров през следващите дни.

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Русия предупреди с бързи ответни мерки, ако САЩ и съюзниците отхвърлят исканията ѝ

Докато Русия чака отговор, Лавров обясни, че няма да чакат вечно