Обещанието на Турция да блокира преминаването на руски военни кораби през проливите си към Черно море по време на кризата в Украйна може да помогне за възстановяване на връзките й с НАТО, макар и да рискува репресии от Москва, пише "Ройтерс".

Струпването на чакащи за преминаване руски кораби ще изпита решителността на Анкара през следващите няколко дни и ще покаже колко далеч е готова да стигне в накланянето на везните на своя изключително деликатен дипломатически баланс между Изтока и Запада.

Променяйки реториката си, вчера Турция нарече нападението на Русия срещу Украйна "война" - ход, който позволява на Анкара да използва части от международен пакт, за да ограничи транзита на някои руски военни кораби от Средиземно до Черно море.

Това може да ограничи способността на Москва да струпа своите военноморски сили, атакуващи украинското черноморско крайбрежие, въпреки че всичко зависи от дребния шрифт в Конвенцията от Монтрьо от 1936 г.

Турция не иска да разваля отношения нито с Русия, нито с Украйна

Турция не иска да разваля отношения нито с Русия, нито с Украйна

Ердоган е недоволен от Запада при разрешаването на конфликта

Пактът позволява на Турция да ограничи преминаването на военни кораби през Босфора и Дарданелите по време на война или при заплаха. Има обаче клауза за пропускане на кораби, които се връщат в постоянната си база.

Най-малко четири руски кораба в момента чакат разрешение от Турция за преминаване от Средиземно море, посочва Йорук Исик, геополитически анализатор и ръководител на консултантската компания Bosphorus Observer.

Два от тях - фрегата и разрушител - са поискали официално това да се случи още тази седмица. Всеки от корабите, който твърди, че Черно море е негова постоянна база, все пак може да прекоси пролива.

Да го наречем "война" е много голяма стъпка, заяви Исик и допълни: "Анкара не искаше да предприеме тази стъпка и с езика си дава на Москва последен шанс да спре агресията в украинските градове".

Турция смъмри Русия за неприемливото решение за Донбас

Турция смъмри Русия за неприемливото решение за Донбас

Ердоган призова за спазване на международните закони

Залогът за Турция е голям - тя е страна членка на НАТО, която има морски граници и добри отношения както с Русия, така и с Украйна

Преминаването към Запада може да подобри позицията й в НАТО, след като Турция закупи руски ракети С-400 през 2019 г. и това влоши отношенията и предизвика санкции от страна на САЩ.

Всяка стъпка твърде далеч обаче може да навреди на и без това отслабената икономика на Турция след валутната криза през декември и инфлационната спирала.

Руският природен газ представлява 45% от турския внос, а руснаците са 20% от туристическия поток в страната.

Ердоган: Турция не иска война между Русия и Украйна

Ердоган: Турция не иска война между Русия и Украйна

Позиция на Анкара

Очакванията са, че промяната на Турция по отношение на конфликта в Украйна почти сигурно ще предизвика гнева на Русия и от това ще последват забрани за износ на турска селскостопанска продукция или провокации в Сирия.

Турското правителство планира да предприеме стъпки за стимулиране на икономиката сега, когато последиците от конфликта се усещат "все повече и повече с всеки изминал ден". Лирата за кратко се понижи с 5% миналата седмица, когато започна руската инвазия.

Турските политици запазиха реторика си премерена. От своя страна президентът Реджеп Тайип Ердоган разкритикува подхода на Запада към Москва, включително налагането на санкции, но същевременно изостри тона спрямо Русия, наричайки инвазията "неприемлива" и "тежък удар" по регионалната сигурност.

Турция затваря проливите си за руски кораби

Турция затваря проливите си за руски кораби

Според Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регламентира преминаването

Докато изгражда тесни връзки с Русия в областта на енергетиката и отбраната, Анкара продаде дронове на Украйна и подписа споразумение с нея за съвместно производство, което разгневи Москва.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу призова руския и украинския си колега за прекратяване на огъня и за преговори, на които Ердоган предложи Анкара да бъде домакин.

Вчера Чавушоглу поясни, че на корабите, които се връщат в базата си в Черно море, ще бъде разрешено преминаване, като всеки случай ще бъде оценяван поотделно.