Властите в Турция в неделя промениха реториката си спрямо ситуацията в Украйна, съобщи "Ройтерс". Те определиха действията на Русия срещу Украйна като "война" и се заканиха да приложат части от международен пакт, който потенциално ще ограничи транзита на руски военни кораби от Средиземно до Черно море.

Киев по-рано призова Анкара да блокира повече руски кораби да навлизат в Черно море, от което Москва предприе нахлуване по южното крайбрежие на Украйна. Най-малко шест руски военни кораба и една подводница преминаха през протоците на Турция този месец.

"Сега не са няколко въздушни удара, ситуацията в Украйна официално е война. Ние ще приложим Конвенцията от Монтрьо", каза Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция. Той направи изявлението в интервю за телевизионния оператор CNN Turk.

Балансирайки своите западни ангажименти и тесни връзки с Москва, Анкара през последните дни нарече руската атака неприемлива, но до неделя не определяше ситуацията в Украйна като война.

Украйна иска Турция да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби

Украйна иска Турция да затвори Босфора и Дарданелите за руски кораби

Искането обаче поставя Анкара между чука и наковалнята

Промяната позволява на Турция да въведе членовете на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която ѝ позволява да ограничи морския транзит през проливите Дарданели и Босфора по време на война или в случай на заплаха. Прочетете още

Все пак Чавушоглу повтори, че Турция не може да блокира достъпа на всички руски военни кораби до Черно море поради клауза в пакта, която освобождава тези, които се връщат в регистрираната им база.

"Не трябва да има злоупотреба с това освобождаване. Корабите, които декларират, че се връщат в своите бази и преминават през проливите, не трябва да участват във войната", каза Чавушоглу.

Фахретин Алтун, директорът по комуникациите на Турция, каза, че "сме свидетели на поредната война в нашия регион" и повтори предложението на Ердоган да посредничи.

Турция има добри връзки с Русия и Украйна. Дори когато членовете на НАТО удариха Москва със санкции, всяка стъпка твърде далеч от Анкара може да навреди на нейния тежък руски внос на енергия, търговия и туристически сектор по време на вътрешни икономически сътресения.

Чавушоглу каза също, че е разговарял както с украински, така и с руски колеги и е доволен да научи, че две страни ще проведат преговори.

Ердоган затваря Босфора и Дарданелите за руски военни кораби

Ердоган затваря Босфора и Дарданелите за руски военни кораби

По молба на Зеленски…

Ибрахим Калън, говорител на президента Тайип Ердоган, каза по-рано в неделя: "На четвъртия ден от войната в Украйна ние повтаряме призива на президента Ердоган за незабавно спиране на руските атаки и започване на преговори за прекратяване на огъня".