Западът показва, че не иска да бъде държан отговорен за поражението в Украйна, заявявайки, че от украинския президент Володимир Зеленски зависи дали да проведе преговори. Това твърди председателят на руския парламент Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

"От Вашингтон и Брюксел идва нова риторика: въпросът за преговорите за мирно уреждане на конфликта в Украйна зависи изцяло от Зеленски. Преди това настояваха за обратното - твърдяха, че конфликтът трябва да се решава изключително на бойното поле. Те обаче разбраха, че със Зеленски няма да има победа. И не искат да носят отговорност за поражението", написа той в "Телеграм".

Зеленски намекна за деокупация на Крим по дипломатически път

Зеленски намекна за деокупация на Крим по дипломатически път

Краят на войната зависи от Украйна

По думи на Володин въоръжените сили на Украйна не са оправдали очакванията на САЩ и ЕС. "Зеленски обеща победа. Резултатът разочарова западните спонсори", отбеляза той.

Според председателя на Руската дума вътрешнополитическата ситуация в САЩ и Европейския съюз принуждава техните служители да реагират.

"Американците и европейците започнаха да изразяват своята позиция относно събитията в Украйна. Те не желаят да плащат от джоба си за политиката на война. Инфлация, растящи цени, проблеми с енергийните ресурси и други трудности, с които се сблъскват, няма как да не ги тревожат на прага на зимата", отбелязва Володин.

Зеленски: Цялата Украйна трябва да бъде свободна

Зеленски: Цялата Украйна трябва да бъде свободна

Затишието след поредица победи на фронта е подготовка за нов триумф, според украинския президент