Руският президент Владимир Путин е получил доклад по изпълнението на неговата директива да не се допускат наборни военнослужещи да изпълняват задачи в Украйна.

По негово нареждане материалите са изпратени в Главната военна прокуратура за правна оценка на действията и наказване на длъжностните лица, отговорни за неизпълнението на тази директива, съобщи пред журналисти прессекретарят на президента Дмитрий Песков, цитират от ТАСС.

"Преди началото на специалната военна операция, по указание на Върховния главнокомандващ, президента на Русия Владимир Путин, всички командири на части от въоръжените сили получиха инструкции категорично да изключат наборните военнослужещи от всякакви задачи в Украйна. Президентът Путин е информиран за изпълнението на това указание", каза Песков пред репортери.

Индиректно руските власти признават, че наборници все пак са били изпратени в Украйна. Днес руското министерство на отбраната призна "няколко факта за присъствието на наборни войници в частите на руските въоръжени сили" в Украйна.

След като докладът е предаден на прокуратурата - поръчението е Главна военна прокуратура да се заеме с проверка и да има наказания.

Самият Путин преди няколко дни заяви, че в Украйна няма руски наборници, а само професионални военни, а вчера пък, на 8 март, който се празнува по традиция в РФ, обеща на руските жени, майки, годеници и приятелки, че това няма да се случва. Той обяви и руските военнослужещи за герои.

На 8 март Путин обеща на майките, че в Украйна няма да влязат наборници

На 8 март Путин обеща на майките, че в Украйна няма да влязат наборници

За руските войници и офицери - "можете да се гордеете с тях"

Украинските медии, както и акаунтите на украинските медии и публични личност са пълни в последните дни с видеа, снимки и свидетелства за ранени, убити и пленени руски военни, голяма част от които ясно се виждат, че са съвсем млади момчета. Истинността на тези публикации обаче трудно може да бъде потвърдена, тъй като и двете страни се обстрелват както с куршуми, така и с пропаганда. 

Украйна пусна сайт с информация за близките на руските войници, които са загинали или пленени при нахлуването. Сайтът е "РФ200 Ищи своих!". Още на втория ден този сайт обаче бе блокиран. Инициативата обаче се премести в социалните мрежи. 

Един единствен път Министерството на отбраната - това стана на 2 март - изнесе данни за загинали и ранени военнослужещи от руска страна - 498 жертви и 1597 са били ранени. Неизменно руските медии съобщават, че украинската страна е дала многократно повече жертви. 

За първи път и в присъствие или свързано с Владимир Путин стана въпрос и за загубите на руските армия по време на последния Съвет за сигурност преди 5 дни, когато освен уверението, че няма наборници в Украйна, президентът обяви сумите за обезщетение на семействата, както и подписа и указ за посмъртно удостояване със званието "Герой на Русия" на загинал лейтенант.