Преди ден от Института за изследване на войната (ISW) обявиха, че украинските въоръжени сили са си върнали около 2500 квадратни километра територия, окупирана от руските части, главно в северната област Харков.

Украинските сили пробиха клин дълбоко в областта и се насочиха на юг към град Изюм, където руската армия е разположила свой щаб.

Още от петъка украинските части бяха готови да прекъснат руските линии за доставки около Изюм. Към момента около 20 000 руски войници, които преди бяха окупирали града, вече са го напуснали, за да избегнат украинската атака. Градът Лиман, в централния район на Донецк, също може да е паднал под украински контрол.

От ISW потвърждават, че украинските военни части представляват "забележителна оперативна изненада" в Харковска област.

Руските командири се изтеглиха от региона, за да охраняват южния град Херсон, където Украйна също проведе контраофанзивни операции. В момента западните анализатори обсъждат дали украинските командири ще продължат с натиска, за да си възвърнат контрола над Херсон, и дали ще прекъснат сухопътния мост, свързващ Кримския полуостров с Източна Украйна, а следователно и връзките с Русия.

Украинската контраофанзива е като проведена по учебник, писан от Сун Дзъ, коментират анализатори. Те припомнят, че древният китайски пълководец увещавал командирите да предприемат директни или "ортодоксални" атаки, съчетани с индиректни или "неортодоксални" атаки срещу вражеската армия. Целта била вражеските командири постоянно да са като замаяни от страх и нерешителност.

Тази замаяност трябвало да се поддържа от два типа нападения - едните - директни и фронтални, а вторите - извънредни, по фланговете на врага.

Според Сун Дзъ да се изправиш срещу врага е нормално, но да го атакуваш по флангове - е необичайно, а никой военен командир не може да спечели предимство над врага, без да направи нещо извънредно.

Надмощие над врага се печели, когато той е изправен пред дилема и не знае накъде да насочи по-голямата част от силите си. Сун Дзъ съветва генералите да объркват враговете си, като пренасочват частите си да атакуват по два фланга.

Китайската логика на Сун Дзъ може да се приложи и към Украйна. Украинските командири са възприемали южния контингент като извънредна сила, а северния като нормална сила. Те са наясно, че Русия трябва да се защитава на юг, за да запази сухопътния си достъп до Крим и че там ще прехвърли по-голямата част от военните си. Украинските сили се насочиха към Херсон, като така объркаха руските командири, които не успяха да разпределят разумно ресурсите си и да противодействат на атаката от Киев.

Оттук нататък въпросът е дали съветите на Сун Дзъ ще продължат да дават резултат.

Според военния експерт д-р Джеймс Холмс след началото на войната в Украйна истинският въпрос е дали украинската армия, която превъзхожда руската от гледна точка на модерно въоръжение, ще може да издържи достатъчно дълго, за да триумфира над по-силния си враг. Към днешна дата Холмс смята, че армията на Киев няма да издържи и че най-вероятният изход от следването на съветите на Сун Дзъ ще е патова ситуация на бойното поле.