Автомобилните компании Daimler AG и Renault и Nissan Alliance Auto се споразумяха за партньорство, чиято цел е да поделят разходите си за развойна дейност, двигатели и технологии за производството на малки автомобили.

Чрез партньорството помежду си те надяват да се преборят с конкуренцията на Volkswagen, която е най-голямата автомобилна компания в Европа, и Toyota, която е най-голямата автомобилна компания в света.

Обвързването между трите автомобилни гиганта предвижда Renault и Nissan да получат дял от по 1,55% в капитала на Daimler, или общо 3.1%. Daimler ще получи аналогичен пакет в Renault и Nissan.
Пазарната оценка на предоставените от Daimler акции е около 1,2 млрд. евро, на толкова се оценява и комбинираният дял на Renault и Nissan, който тя получава в замяна.

Реализацията на проекта ще доведе до това, че компаниите ще продължат да съществуват отделно, но ще обменят технологии и ще си поделят стойността на изследователската работа.

Трите автомобилни компании ще разработят общи части и планове за ново поколение на Renault Twingo и Smart, които ще влязат в продажба през 2013 г. с бензинови и електрически двигатели.
Сътрудничество в областта на двигателите и трансмисиите ще се разпростре до други модели през следващите години, но от компаниите уверяват, че производителите ще съхранят своя уникален дизайн.

Комитетът, който ще надзирава партньорството между трите компании, ще се оглави от главния изпълнителен директор на Daimler Дитер Зитче и неговия колега Карлос Госн, който оглавява френската Renault и нейния 44-процентен дял в капитала на японската Nissan.

Сътрудничеството между Renault и Nissan датира от 1999 година и именно благодарение на него японският производител успя да се справи с финансовите трудности, които имаше тогава. През 2009 година от Renault - Nissan бяха продадени 6.1 милиона автомобили.