Компанията Disney съкращава 7 000 служители. Това е над 3% от глобалната работна сила на компанията от 220 000 служители. Новината обяви главният изпълнителен директор Боб Айгър по време на разговор за печалбите за първото тримесечие, съобщи The Washington Times.

Съкращенията са част от планираното намаляване на разходите за развлекателния гигант с 5,5 милиарда долара. 2,5 милиарда от тях идват от части от операциите на Disney, които не съдържат съдържание. Главният финансов директор на Disney Кристин Маккарти обясни, че половината от 2,5 милиарда долара ще дойдат от съкращения за маркетинг, 30% от съкращения, а останалата част от намаляване на разходите за технологии и доставки.

"За да помогнем за постигането на това, ние ще намалим нашата работна сила с приблизително 7000 работни места, обясни Айгър. Въпреки че това е необходимо за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени днес, не вземам това решение с лека ръка. Изпитвам огромно уважение и признателност към таланта и отдадеността на нашите служители по целия свят и имам предвид личното въздействие на тези промени."

Boeing съкращава 2000 служители

Boeing съкращава 2000 служители

За да фокусира повече ресурси в производството и разработването на продукти.

"Трябва също да върнем креативността в центъра на компанията. Следователно нашата нова структура има за цел да върне по-голяма власт на нашите творчески лидери и да ги направи отговорни за това как тяхното съдържание се представя финансово. Нашата предишна структура прекъсна тази връзка и тя трябва да бъде възстановена", каза Айгър.

Сега Disney ще има три основни подразделения: Disney Entertainment, което ще се занимава със създаването и разпространението на съдържание на всички платформи; Disney Parks, преживявания и продукти; и ESPN.

Останалите $3 милиарда планирани спестени разходи ще дойдат от промени в неспортно съдържание.

"Ще разгледаме наистина внимателно разходите за всичко, което правим, както в телевизията, така и в киното. Освен това ще разгледаме обема на това, което правим. Имайки предвид това, ние ще бъдем доста агресивни при по-добро куриране, когато става въпрос за общо забавление", обясни Айгер, съпоставяйки общото забавление с основните франчайзи на Disney.

Amazon съкращава 18 000 служители

Amazon съкращава 18 000 служители

С цел оптимизиране на разходите

Припомняме, че компании като Boeing, Amazon и Meta вече обявиха съкращения.