Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Молдова 300 милиона евро.

Средствата са за повишаване на енергийната сигурност чрез придобиване на стратегически газови резерви, за да допълни тези, които Русия в момента предоставя през Украйна.

Това съобщи IPN, като цитира съобщение за пресата.

Заемът ще финансира до една пета от планирания внос на газ от Молдова за 2022 г., който е уязвим от потенциално прекъсване в резултат на войната с Украйна. В момента целият внос идва от руската компания Газпром по договор, който изтича през 2026 г.

Заемът, отпуснат в рамките на рамката на Банката за устойчивост и поминък от 2 милиарда евро в подкрепа на Украйна и съседните засегнати страни, ще бъде разделен на два транша.

Спешен транш от 200 милиона евро ще бъде използван в случай на прекъсване на доставките, докато допълнителни 100 милиона евро ще бъдат използвани за създаване на стратегически резерв от газ, който да се съхранява в Румъния или Украйна, за да се избегнат сезонни скокове на цените и да се подобри енергийната сигурност.

Неотдавнашният напредък в прилагането на третия енергиен пакет на ЕС и пускането в експлоатация на интерконектор за газ между Румъния, членка на ЕС, и Молдова през 2021 г., който беше финансиран от ЕБВР, означава, че Молдова вече разполага с технически средства, за да замести предоставянето от центрове на ЕС в случай на доставка прекъсване.

"Тези проекти на ЕБВР дават спасителна линия за Молдова, както като помагат за диверсификацията на източниците на доставки, така и като дават възможност на страната да внася 100 процента от енергийните си нужди от ЕС през интерконектора през лятото и до 60 процента през лятото зимата", каза Матео Патроне, управляващ директор на ЕБВР за Източна Европа и Кавказ.

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

МАЕ: Европа незабавно да се подготви за пълно спиране на руския газ

Намалените газови доставки от Русия имали за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си

Правителството на Молдова разреши на Energocom да набавя газ от алтернативни източници на пазара чрез провеждане на търгове главно на границите на ЕС и Украйна. Това позволява на ЕБВР да изплаща заема директно на предварително квалифицирани доставчици от ЕС, избрани от Енергоком и одобрени от ЕБВР в съответствие с правилата на ЕБВР за обществени поръчки. Транзакцията е структурирана така, че да гарантира пълна прозрачност и проследимост на постъпленията по заема.

ЕБВР е водещ институционален инвеститор в Молдова и към днешна дата е инвестирала повече от 1,5 милиарда евро в страната чрез 154 проекта.