Танкер с 650 000 барела венецуелски петрол, нает от италианската компания Eni, скоро ще напусне Южна Америка и ще се отправи към Европа, разкри "Ройтерс".

През май Държавният департамент на САЩ изпрати писма до италианската енергийна компания Eni и испанската Repsol, с които им разреши да възобновят работата си с венецуелски петрол като начин да изплатят милиарди долари неплатени дългове и дивиденти.

САЩ спасяват Европа с ембаргов петрол от Венецуела

САЩ спасяват Европа с ембаргов петрол от Венецуела

Сърбия също ще остане без руски петрол

Вторият танкер, нает от Eni, скоро ще се отправи към Венецуела и се очаква да натовари 2 милиона барела суров петрол и да го достави в Европа. Очаква се този товар да бъде поделен между Eni и испанската Repsol.

Съобщава се също, че вчера Министерството на финансите на САЩ е извадило бившия национален ковчежник на Венецуела и племенника на първата дама на страната от списъка със санкционирани венецуелски служители.

САЩ облекчават някои икономически санкции срещу Венецуела

САЩ облекчават някои икономически санкции срещу Венецуела

Става въпрос за венецуелската петролна индустрия

По-рано беше съобщено, че Норвегия налага ембарго върху руския петрол. Правителството на страната също така забранява вноса на петролни продукти от Русия. Преди това Русия започна да говори за съкрушителния ефект на петролното ембарго върху икономиката на страната и отслабването на рублата.