Представители на едрия бизнес от Германия и други страни подписаха меморандум за взаимно разбирателство по "Промишлената инициатива Дезертек" (Desertec) - план за изграждане на слънчева електроцентрала в пустинята Сахара, съобщава europe.bg

Това е най-амбициозният проект в сектора на екологичната енергетика, оценяван на 400 млрд. евро. Той предвижда още изграждане на електропровод през Средиземно море.

Проектът би дал възможност на Европа до 2020 г. да покрива 15% от нуждите си от електрическа енергия и ще помогне на Eвросъюза да постигне планираното съкращаване на емисиите на въглероден диоксид.

Системата използва технология за концентриране на слънчевата енергия от централен рецептор с помощта на няколко хиляди огледала. Това води до нагряването на вода, с помощта на която се образуват пари за задвижване на гигантски турбини, които произвеждат енергия.

Според изследване на германския институт Вупертал, гигантският проект ще създаде 240 хил. работни места в Германия и ще регистрира печалби от 2 трилиона евро до 2050 г.

Сред германските компании, които планират да участват в проекта са "Сименс" (Siemens), Е.ОН (E.ON), Ер Ве Е (RWE), както и "Дойче банк" (Deutsche bank).