Двама мъже от Естония, арестувани в столицата Талин, бяха обвинени в САЩ в измама на стотици хиляди хора по целия свят в измама с криптовалута на стойност 575 милиона долара и пране на пари, съобщи "Блумбърг".

Сергей Потапенко и Иван Турогин, и двамата на 37 години, са убеждавали жертвите да сключат измамни договори за наем на оборудване за копаене на криптовалута и да инвестират в банка за виртуална валута, се казва в изявление на Министерството на правосъдието в понеделник.

В обвинителния акт в САЩ, Потапенко и Турогин също бяха обвинени в използване на фиктивни компании за изпиране на приходите от измама чрез най-малко 75 недвижими имоти, шест луксозни превозни средства, портфейли и хиляди машини за копаене на криптовалутата.

"Размерът на предполагаемата схема е наистина изумителен, заяви американският прокурор от Сиатъл Ник Браун. Тези обвиняеми се възползваха както от привлекателността на криптовалутата, така и от мистерията около копаене на криптовалута, за да осъществят огромна схема на Понци."

Ружа Игнатова била получила полицейска информация от български източници

Ружа Игнатова била получила полицейска информация от български източници

Европол разследва изтичането на информация

Припомняме, че България също се прочу с криптоизмамите заради случая "Ружа Игнатова".

42-годишната жена, родена в България, се издирва за предполагаемата ѝ роля в извършаването на измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Игнатова се качва на полет от София за Атина през 2017 година и след това изчезва безследно. Преди това тя успява да открадне поне 4 милиарда долара чрез схема на Понци.