Еврото се използва по-рядко като глобална разплащателна валута и през март бележи най-големия си спад от 2011 г. насам, съобщава "Блумбърг".

Причината е, че инфлацията и войната в Украйна натежават върху привлекателността му за трансакции.

Междувременно по данни на глобалната фирма за финансови съобщения SWIFT, която обслужва над 11 000 финансови институции и 200 държави, американският долар остава на първо място за десети пореден месец и доминира в глобалните плащания в по-голямата си част от 2013 г.

SWIFT отчита, че плащанията с еврото са спаднали до 35,4% от общите сделки, което е най-ниският дял от първите месеци на пандемията.

Цифрово евро през 2023 г.

Цифрово евро през 2023 г.

ЕП вече работи по изготвяне на регулаторната рамка

Поради геополитическата несигурност и глобалната инфлация бизнес трансакциите се насочиха към долара заради ролята му на убежище. Доларът отново бе най-използваната валута за глобални плащания миналия месец, като се увеличи до 41,1% от всички трансакции на SWIFT, а това е най-големият му дял от април 2020 г. насам.

Въпреки спада на японската валута, която този месец достигна до 20-годишно дъно спрямо долара, йената придоби известна популярност през март, като нейният дял се повиши до 2,8% от плащанията, или най-много от октомври насам. Делът на австралийския долар леко се понижи.

В същото време делът на китайския юан в трансакциите падна до най-ниското ниво от ноември, тъй като икономиката на страната остава разклатена от COVID локдауните.