Европейският парламент одобри приемане на еврото от Естония от 1 януари 2011 г. 589 от евродепутатите гласуваха "за", 40 се обявиха "против", а 52 - "въздържали се".

"Силно показателно е, че такава малка страна чука на врата на Еврозоната по време на най-тежката финансова, икономическа и социална криза. Това говори много за бъдещия член на Еврозоната, както и за самата Еврозона", подчерта докладчикът Едуард Сциклуна.

Според текста на приетата резолюция Естония е изпълнила критериите за членство в Еврозоната благодарение на "решителните, надеждни и продължителни усилия" на естонското правителство и народ.

Освен това от Евростат са проверили валидността на всички необходими данни, предадени от естонските власти.

Естонските власти трябва да ускорят практическите приготовления, за да гарантират безпроблемен преход към приемането на еврото, както и да гарантират, че неговото въвеждане няма да се използва за скрито увеличаване на цените.

Естонското правителство трябва да продължи да поддържа разумна фискална политика "в лицето на бъдещите макроикономически дисбаланси и рискове във връзка с ценовата стабилност".

Членовете на ЕП изразяват загриженост относно различията в докладите на Комисията и ЕЦБ за конвергенцията по отношение на устойчивостта на ценовата стабилност.