Италиански фермери протестираха в центъра на Рим в четвъртък, за да призоват премиера Джорджа Мелони да им предложи повече помощ и да блокира политиките на Европейския съюз (ЕС), които смятат за вредни, съобщава "Ройтерс".

Земеделските производители са ключови избиратели за дясната коалиция на Мелони, която има тясна връзка с основното секторно лоби Coldiretti. Но настоящите протести се водят от по-малки групи без подобни връзки.

Втори протест се проведе по-късно през деня близо до античната римска арена на циркус Максимус, в който също участваха редица трактористи.

След предишни демонстрации правителството се съгласи да въведе частично отново данъчни облекчения, които бяха отменени за 2024 г.

Според проект за поправка, видян от "Ройтерс", който трябва да бъде одобрен от парламента, доходите от земя до 10 000 евро ще бъдат освободени от данъци и ще има 50% отстъпка до 15 000 евро.

Полските фермери планират "пълна блокада" на украинската граница на 20 февруари

Полските фермери планират "пълна блокада" на украинската граница на 20 февруари

Те продължават да протестират срещу евтиния внос на храни от Украйна

Припомняме, че фермерите излизат по улиците в цяла Европа, включително в Полша, Франция и Германия, за да протестират срещу ниските цени на продукцията, растящите разходи, евтиния внос и ограниченията от мерките на ЕС срещу изменението на климата.