Кредитната агенция Fitch може да понижи дългосрочните рейтинги на 6-те страни от еврозоната, които преди дни бяха поставени под "негативно наблюдение", в това число и кредитните рейтинги на Италия и Испания.

Това заяви Едуард Паркър от агенцията, цитиран от money.bg.

Ние очакваме нашият преглед да доведе до понижение на рейтингите на повечето от 6-те страни поставени от нас под "негативно наблюдение", като това понижение може да бъде с една до две степени", заяви Пакър на семинара на Fitch в Милано.

Очаква се Fitch да приключи със своя преглед на кредитните рейтинги до края на януари месец.

Припомняме, на 16-ти декември 2011г., агенция Fitch постави под "негативно наблюдение" с възможност за понижение кредитните рейтинги на 6 страни от еврозоната, сред които Белгия, Испания, Словения, Италия, Ирландия и Кипър.

Засега Fitch дава "А+" рейтинг на Италия с "негативни перспективи", като дори да го понижи с две степени, кредитния рейтинг на Ботуша ще стане евентуално "А-", което би било над кредитния рейтинг на страната от агенция S&P понижен преди дни до "ВВВ+".

И агенция Moody's преди време (октомври 2011г.) даде сигнал, че може да понижи кредитните рейтинги на няколко страни от еврозоната през първото тримесечие на настоящата година.