Ford Motor Company и Volkswagen AG насрочиха пресконференция за петък, на която ще обявят нови съвместни инициативи за автономно шофиране и електрически превозни средства, съобщи CNBC в четвъртък, позовавайки се на ръководители от компаниите. Те разполагали с първа информация за преговорите между двамата автопроизводители.

Компаниите потвърдиха, че ще проведат пресконференция в Ню Йорк, за да "предоставят актуална информация за глобалния си съюз" и "да споделят подробности за новото сътрудничество, насочено към по-добро обслужване на своите клиенти, като същевременно подобри конкурентоспособността и ефективността на капитала на всяка компания".

„Форд” се насочва към електрически и хибридни автомобили

„Форд” се насочва към електрически и хибридни автомобили

Форд уточни, че ще инвестират 11 милиарда долара

Междувременно източниците, които поискаха да останат анонимни след като сделката не е официално потвърдена, заявиха, че Volkswagen и Ford са се съгласили да споделят както интелектуална собственост, така и хардуер и "милиарди долари" от инвестиции в бъдещи технологии. Като част от споразумението се очаква Volkswagen също да вземе участие в автономната фирма за управление на Ford, Argo AI.

През януари двамата автомобилопроизводители обявиха партньорството си за изграждане на пикапи, камиони за доставка и отбелязаха, че планират да проучат сътрудничеството с електрически и автономни превозни средства.