Френският регулатор за защита на конкуренцията обяви, че е наложил глоба на американския технологичен гигант Apple в размер на рекордните 1,1 млрд. евро заради монополни практики след продължили близо десетилетие разследвания, съобщават световните информационни агенции.

Решението се взима заради предполагаемото антиконкурентно поведение на Apple в неговите мрежи за дистрибуция и продажби.

От регулатора уточниха, че двама от търговците на едро на Apple - Tech Data и Ingram Micro, са глобени съответно с 63 млн. и 76 млн. евро за незаконно договаряне на цените.

Според френския регулатор "Apple и неговите двама търговци на едро са се договорили да не се конкурират помежду си и да попречат на дистрибуторите да се конкурират помежду си, като по този начин стерилизират пазара на едро за продукти на Apple".

Миналия месец Генералната дирекция за конкуренцията, потреблението и борба с измамите глоби Apple с 25 млн. евро за практиката на компанията за забавянето на работата на iPhone след обновяване на операционната система. Това последва пускането от Apple на актуализация на операционната им система iOS преди няколко години, която доведе до нова функция за по-стари устройства.

Тогава американската компания призна за забавяне на по-старите модели iPhone, за да ги поддържа по-дълго. Вълна от съдебни дела последва съобщението на Apple. Apple заяви, че има алгоритми, които да помагат за поддържане на iPhone с оптимална производителност, ако има по-стара батерия вътре, която не може да бъде в крак с необходимата мощност. Компанията твърди, че мярката е била насочена към предотвратяване на неочаквани изключвания на устройствата и поддържане на тяхната работата им в оптимален режим.