Атина се надява да се ускори работата по проекта за газопровода Бургас-Александруполис.

Това заяви министърът на развитието на Гърция Христос Фолиас, съобщава money.bg като цитира РИА Новости.

Според Фолиас, в настоящия момент главен въпрос на преговорите се явява актуализацията на техникоикономическата обосновка на проекта. Проектът ще се реализира в нови условия, което изисква актуализация на ТИО.

„През 2000 година имаше едни цени на нефта, стойност на строителството на нефтопровода и материалите за него, а сега са съвсем различни. Следователно въз основа старата ТИО трябва да се направи актуализация. Това може да стане в рамките на няколко седмици".

Според гръцкия министър, когато техникоикономическата обосновка бъде актуализирана, проектът ще бъде обявен на международен търг за реализация. При това ще потрябват преговори с банковата система за финансирането на проекта.

„Внимателно наблюдаваме този процес, имаме тясно сътрудничество с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко", казва той.

През юли бе създадена смесена комисия, която да наблюдава за прогреса на работите по реализацията на проекта, за да се спести време. Не искаме да видим, че времето минава, а прогрес няма, е казал гръцкият министър.