Гърция ще поиска нова разсрочка по предоставения й кредит от ЕС и МВФ. Това заяви гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину

Гърция получи 110 милиарда евро помощ от ЕС и МВФ, а в замяна на това беше принудена да направи жестоки икономии. Според някои експерти дори и с този безпрецедентен пакет Гърция няма да може да избегне преструктурирането на държавния дълг, който е в размер на 330 милиарда евро и продължава да расте.

През март месец срокът за изплащане на 110-те милиарда евро бе удължен от 3 години и половина на 7 години и половина.

Папаконстантину изрази категоричното си мнение, че преструктурирането на държавния дълг представлява огромна грешка за страната."Тази стъпка не носи никакви ползи за страната и ще лиши Гърция от достъп до финансовите пазари за 10-15 години," подчерта министърът на финансите.

По-рано еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че преструктурирането на гръцкия дълг не е част от стратегията на ЕС и няма да бъде. Той подчерта, че преструктурирането на гръцкия дълг не се обсъжда.

Рен добави, че тези които предлагат преструктуриране - намаляване на общата сума, която Гърция дължи, или удължаване на срока за изплащане на дълга, не осъзнават рисковете за цялата финансова стабилност, които би навлякла такава стъпка.

Европейски представители предупредиха, че евентуално преструктуриране на гръцкия дълг може да доведе до паника на финансовите пазари и може да повлече банки и други затруднени страни от еврозоната.

Междувременно в Атина пристигнаха експерти на ЕС и МВФ, които да оценят прогреса на гръцката държава по пътя й към съкращаване на бюджетния дефицит за последните три месеца. През 2010 година този дефицит беше съкратен до 10.5% от БВП, но не беше изпълнена поставената цел от 9.4% от БВП. Гръцкото правителство финализира програма за съкращаване на разходите в средносрочна перспектива ( до 2015 година ) на стойност 26 милиарда евро.