Гръцките преговори с международните кредитори относно втория спасителен план са "много трудни". Това заяви гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос, като това вероятно ще отложи предложената за понеделник извънредна среща на Еврогрупата, информира money.bg.

Обръщайки се към гръцките депутати, Венизелос каза, че вървящите преговори относно плана за отписване на част от гръцки дълг от страна на частния сектор и за втория спасителен финансов пакет от страна на МВФ и ЕС имат за цел да повишат доверието в банковата система на Гърция, която продължава да вижда рязко оттегляне на депозитите.

Това, което имаме за цел сега е да завършим преговорите по сделката с частните кредитори относно гръцкия дълг, като това приключване е трудно. Много трудни са и преговорите за новата спасителна програма, заяви той.

По думите му целта е успешно приключване на тези преговори, което да изпрати послание до всички страни и главно към гръцките притежатели на депозити в местните банки, че те (банките) са напълно сигурни.

От края на 2009 г. насам, гърците са изтеглили свои депозити от гръцките банки в размер на цели 65 млрд. евро, призна Венизелос и допълни, че от тях 16 млрд. евро са били прехвърлени по сметки зад граница.

По-малко от 10% от тези суми са отишли в швейцарски банки, а 32% от тях са влезли като депозити в британски банки, посочи гръцкият финансов министър.